Bitcoin: block-ul 700,000 a fost minat pe măsură ce adopția BTC crește

Block cu block, Bitcoin dovedește ce putere are o politică monetară programabilă, chiar dacă sunt voci care spun că nu va reuși

Bitcoin: block-ul 700,000 a fost minat pe măsură ce adopția BTC crește

GraphicCompressor | Adobe Stock

Minerii Bitcoin au validat astăzi, 11 Septembrie, block-ul cu numărul 700,000, atingând un prag major și impresionant pentru o rețea care a fost numită moartă de 428 de ori, de la apariția ei din 2009.

Rețelei Bitcoin i-a luat mai puțin de doi ani să valideze încă 100,000 de block-uri – după ce pragul de 600,000 a fost atins în 18 Octombrie 2019. La vremea respectivă, o monedă BTC valora mai puțin de $8,000. Astăzi – și 100,000 de block-uri mai târziu – prețul unei monede fluctuează în jurul a $46,000.

Conform CoinMarketCap, la data editării acestui articol există 18,813,675 de monede BTC minate – sau 89,6% din supply-ul total, care poate fi pus în circulație. În medie, un block nou este minat la fiecare 10 minute – deși timpul necesar validării unui block este influențat de dificultatea de minare. Dificultatea de minare a rețelei Bitcoin este ajustată la fiecare două săptămâni și reprezintă procesul care stabilește cât de greu le este minerilor să exploateze activul digital. Ținând cont de ritmul curent și de halving-urile din viitor, ultimul block Bitcoin se estimează că va fi minat în 2140.

Comunitatea crypto twitter sărbătorește atingerea acestui prag citându-l pe Hal Finney, unul dintre pionierii rețelei Bitcoin și un potențial candidat al identității din spatele Satoshi Nakamoto – creatorul anonim al tehnologiei. Finney a murit în 2014, suferind de scleroză laterală amiotrofică (ALS).

Inițial, Bitcoin a fost programat să fie o piață care se reglementează singură, având o politică monetară programată, care să nu depindă de niciun terț. Spre deosebire de Rezerva Federală, care poate influența cantitatea de dolari americani aflată în circulație, Bitcoin își va menține pentru totdeauna un supply limitat și nu poate fi produs fără minerii care cheltuiesc o cantitate uriașă de energie electrică.

Chiar dacă Bitcoin a primit multe atacuri la adresa sa din cauza impactului pe care îl are asupra mediului înconjurător, cantitatea de energie pe care rețeaua o consumă reprezintă doar o fracțiune din consumul total al planetei. Eforturile de a incorpora surse de energie regenerabilă în procesele miniere s-au dovedit a fi un succes, cu unele estimări care spun că minarea de Bitcoin din Statele Unite folosește peste 50% energie regenerabilă.

Mulțumită Bitcoin, crypto-monedele au crescut suficient cât să devină o piață de active în valoare de peste $2 trilioane. La data editării acestui articol, dominanța Bitcoin este de 41% iar capitalizarea totală – de $867 miliarde.

Exit mobile version