Bitcoin consumă de 2 ori mai puțină energie decât sistemul bancar

Bitcoin consumă de 2 ori mai puțină energie decât sistemul bancar

Adobe Stock | Skórzewiak

Bitcoin a fost subiect de discuție în ultima săptămână, după ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, a făcut o postare controversată pe contul său de Twitter. El a anunțat faptul că Tesla nu mai acceptă plata cu Bitcoin din cauza preocupării companiei pentru utilizarea excesivă de combustibili fosili necesari pentru minare și tranzacționare. 

Elon Musk este un susținător declarat al crypto-monedelor și a tehnologiei blockchain, iar în ultimii doi ani a dat trendul în domeniu de foarte multe ori prin simple declarații. Acest lucru s-a întâmplat din nou deoarece postarea sa se pare că a avut efecte pe piață. Totuși, nu puțini au fost cei care au venit cu păreri în contradictoriu pe această temă.

https://www.youtube.com/watch?v=hDZuyvLUUSw

Sistemul bancar, peste Bitcoin la consumul de energie

Procesele de minare Bitcoin sunt foarte mari consumatoare de energie electrică, însă nici sistemul bancar nu este mai prejos. În urmă cu câteva zile, compania de crypto-monede deținută de Michael Novogratz, Galaxy Digital, a publicat un raport legat de acest subiect – bazat pe o serie de calcule. 

Acest studiu relevă faptul că, estimativ, consumul anual de energie electrică al Bitcoin se ridică la 113,89 Terawatt. Aceleași estimări Galaxy indică și că această cifră reprezintă mai puțin de jumătate din energia totală consumată de sistemul bancar, precum și de industria aurului. 

Compania a scos în evidență avantajele pe care Bitcoin le are în fața sistemului bancar, și anume ușurința cu care poate să fie urmărit în timp real cu ajutorul unor instrumente precum Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. De cealaltă parte, reprezentanții Galaxy Digital Mining reafirmă ideea că în industria aurului și în cea a sistemului financiar tradițional lucrurile nu sunt atât de simple în privința transparenței. 

Concluzia raportului generat de Galaxy este că centrele de date bancare, sucursalele bancare, bancomatele și centrele de date ale rețelelor de carduri consumă un total anual de energie estimat la 263,72 TWh – la nivel global.

Exit mobile version