Bitcoin: consumul de electricitate al minerilor, acumulat anul acesta, l-a depășit pe cel din 2020

Bitcoin a consumat anul acesta mai multă energie electrică decât a făcut-o pe întreg parcursul anului 2020, conform unui studiu emis luna aceasta

Norsob | Adobe Stock

Un studiu postat în Septembrie sugerează că Bitcoin a consumat mai multă energie electrică anul acesta decât a făcut-o tot anul trecut.

Până la finalul anului, rețeaua Bitcoin va fi consumat 91 de terawați pe oră (TWh) – și a consumat deja mai multe decât estimarea atribuită anului 2020 – 67 de TWh, conform unui raport Bloomberg, publicat în 13 Septembrie.

Numerele precise ale consumului de energie variază și nu sunt ușor de calculat cu acuratețe, însă trendul este clar: acestea se află în creștere. Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index estimează că rețeaua Bitcoin va consuma peste 96 de TWh până la sfârșitul anului. Această alimentare echivalează energia electrică pe care o consumă o țară precum Filipine.

Bitcoin: consumul de electricitate al minerilor, acumulat anul acesta, l-a depășit pe cel din 2020
Bitcoin: consumul de electricitate în TWh | cbeci.org

Un studiu separat întocmit de Science Direct a evidențiat o altă problemă – deșeurile electronice. E-deșeurile se referă de obicei la echipamentul electronic care ajunge să fie aruncat. Raportul sugerează că o tranzacție pe rețeaua Bitcoin produce 272 de grame de deșeuri electronice, care vine din compromiterea echipamentului învechit de minare.

Studiul a adăugat faptul că minerii de Bitcoin folosesc o cantitate tot mai mare de echipament hardware, care rezistă o perioadă scurtă și care crește cantitatea de deșeuri electronice la nivel global, adăugând faptul că în 2021 vor rezulta aproximativ 65 de kilotone metrice de e-deșeuri.

Deșeurile electronice rezultate per tranzacție reprezintă aproximativ jumătate din greutatea ultimului iPad lansat de Apple. Pentru a pune lucrurile mai bine în perspectivă: Apple s-ar putea confrunta cu o problemă majoră a e-deșeurilor, cu peste 1,65 de miliarde de dispozitive care rulează la nivel global, conform CEO-ului Tim Cook. Acestea ar putea produce aproximativ 250,000 de tone metrice de e-deșeuri atunci când ies din uz, conform datelor furnizate de ZDNet.

Proiecția creșterii de deșeuri electronice, la nivel global, din 2019 până în 2030 (în milioane de tone) | Statista

Conform Statista, Bitcoin contribuie cu aproximativ 0,1% la producerea de deșeuri electronice la nivel global, în 2021 – adică peste 57 de milioane de tone.

Consumul de energie al monedei digitale este mic atunci când îl comparăm cu alte industrii. Minarea monedelor BTC constituie doar 0,45% din consumul de electricitate la nivel global. Conform Cambridge University, un procent mai mare este consumat de frigiderele din Statele Unite – respectiv 104 TWh.

Chiar dacă industria minieră de Bitcoin consumă o cantitate enormă de energie electrică – de când China a interzis minarea pe teritoriul țării – sursele regenerabile și de energie verde au început să crească tot mai mult, pe măsură ce ferme și fabrici miniere pășesc pe scenă în Statele Unite sau în Canada.

Bitcoin: consumul de energie în comparație cu alte țări | cbeci.org
Exit mobile version