Bitcoin: Costul tranzacțiilor a scăzut cu peste 50% în 2021

Costul tranzacțiilor a fost redus considerabil anul acesta, după creșterea bruscă din vară

Wit | Adobe Stock

Conform datelor furnizate de YCharts, taxa medie pentru o tranzacție în Bitcoin a scăzut de la $4,4 la $1,8 anul acesta, o descreștere de 58%. În mod cert, această reducere a taxelor poate fi atribuită unei varietăți de factori.

Bitcoin: Costul tranzacțiilor a scăzut cu peste 50% în 2021
Bitcoin: costul mediu al unei taxe | YCharts

O explicație este că extinderea rapidă a alternativei Bitcoin Lightning Network, în cadrul căreia tranzacțiile se realizează în afara blockchain-ului nativ, ar putea fi unul dintre catalizatori.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă: rețeaua Bitcoin percepe o taxă pentru fiecare tranzacție. Aceasta este împărțită în cele din urmă între mineri. Atunci când rețeaua este congestionată și numărul de tranzacții care trebuie procesate depășește supply-ul oferit de mineri, de multe ori utilizatorii plătesc o taxă mai mare.

În 21 Aprilie, taxa medie percepută pentru o tranzacție în cadrul rețelei Bitcoin a atins un maxim de $63, pe măsură ce minerii din China au fost nevoiți sa înceteze operațiunile într-o perioadă în care cererea pentru tranzacții era robustă.

Diminuarea acestui cost ar putea fi atribuită minerilor de Bitcoin care devin tot mai puțin sceptici și nu-și mai pierd interesul față de procesarea tranzacțiilor. Când un astfel de scenariu are loc, dificultatea de minare, care măsoară cât de dificil este să validezi un block de tranzacții, scade.

Un alt motiv posibil pentru diminuarea taxei poate fi eliberarea mempool-ului, care reprezintă colecția tuturor tranzacțiilor, înainte ca acestea să fie confirmate. Atunci când o tranzacție este trimisă către rețeaua Bitcoin, aceasta rămâne în mempool până primește o confirmare. Deoarece fiecare block al rețelei Bitcoin este limitat la 1MB, un mempool larg ar putea încuraja minerii să favorizeze tranzacții mai lucrative.

În timpul unor situații de acest fel, utilizatorii rețelei plătesc mai mult pentru ca tranzacțiile lor să nu fie blocate în mempool. Acest lucru determină o creștere temporară a taxei.

Mărimea mempool-ului a rămas destul de bine sub capacitatea sa maximă, după cum sugerează și graficul de mai jos.

Bitcoin: mărimea mempool-ului | Blockchain.com

De asemenea, numărul mediu de tranzacții a scăzut considerabil în ultimele luni. În medie, pe zi, existau peste 350,000 de tranzacții la începutul anului 2021, însă acel număr a scăzut în prezent între 250,000 și 215,000 tranzacții zilnice.

O altă explicație posibilă pentru reducerea costului de tranzacții este faptul că traderii și holderii de Bitcoin tind să folosească tot mai puțin BTC. O scădere a cererii determină costul per monedă să scadă, de asemenea, situație care cauzează o descreștere a taxei de tranzacționare.

Ethereum: costul mediu al unei tranzacții | YCharts

Între timp, taxele pentru Ethereum au scăzut, de asemenea, împreună cu întreaga piață crypto. Costul mediu pentru o tranzacție în rețeaua Ethereum este de $5 la data publicării acestui articol, având un maxim de $70 asociată datei de 12 Mai.

Exit mobile version