Bitcoin în creștere, după ce Fed anunță cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani

Prețul Bitcoin urcă la 22,5 mii de dolari după ce Fed crește rata dobânzii cu 0,75 de puncte procentuale

adobestock | Nuthawut

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale. Este cea mai mare creștere a ratei din ultimii 28 de ani, fiind parte a unui efort continuu de a reduce inflația în creștere, care a tulburat economia și piețele de acțiuni, obligațiuni și de criptomonede.

Banca centrală a SUA a anunțat, de asemenea, că va continua să reducă dimensiunea bilanțului său la rata anunțată în mai, potrivit unei declarații a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), care stabilește politica monetară a Fed.

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor și în Martie – cu 0,25%, când au precizat faptul că vor mai exista și alte majorări ale dobânzilor și că Rezerva Federală va începe să reducă din activele pe care le deține, în ceea ce americanii numesc o încercare de a reduce bilanțul record.

Rata Fed Funds, intervalul la care băncile comerciale se pot împrumuta și își pot împrumuta rezervele în exces peste noapte, va crește la un interval de 1,5%-1,75%, potrivit Fed. Comercianții de obligațiuni stabilesc prețuri într-un interval de 3,25%-3,5% până la sfârșitul anului, ceea ce implică un ritm neobișnuit de rapid și dur de înăsprire monetară, potrivit Goldman Sachs.

„Imaginea actuală este foarte clară, situația din piața muncii este extrem de încordată, iar inflația este mult prea mare”, a declarat președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, miercuri, la o conferință de presă după anunțarea deciziei.

Ultima dată când Fed și-a majorat rata de referință cu 0,75 puncte procentuale a fost în 1994. Powell a spus că banca centrală a SUA nu va „declara victoria” până când oficialii nu vor vedea „dovezi convingătoare” că inflația este în scădere.

Având în vedere că indicele prețului de consum din luna mai, care măsoară inflația, a atins un nivel mai ridicat decât se aștepta, la un nou maxim de patru decenii, piețele au început deja să reacționeze la posibilitatea unei creșteri mai rapide a ratei în zilele premergătoare reuniunii Fed din această săptămână. 

„Piețele detestă incertitudinea și imprevizibilitatea, o scădere a volatilității descendente se va realiza probabil doar cu o inversare a politicii și direcției actuale a Fed”, a spus Josh Olszewicz, șeful de cercetare la Valkyrie.

Activitatea economică generală pare să fi crescut după ce a scăzut în primul trimestru. Apariția locurilor de muncă a fost la o rată nu prea bună în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. 

„Inflația rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre cerere și ofertă legate de pandemie, prețurile mai mari la energie și presiunile ample ale prețurilor”, a declarat Fed în declarația de miercuri. 

Creșterea ratelor și posibilul impact asupra prețurilor crypto – în viziunea analiștilor

Bitcoin era la prețul de 21.500 de dolari la aproximativ o oră după întâlnire, în creștere față de 21.000 de dolari când a fost expusă decizia. Majoritatea analiștilor au evaluat deja că prețul va fi în creștere în zilele premergătoare întâlnirii.

La scurt timp după ce Powell a anunțat creșterea cu 75 de puncte de bază, au existat prognoze pentru ca Fed să înceapă să scadă ratele, cu consensul predominant că acestea vor începe în 2024.

În general, creșterea ratelor care era în mare măsură așteptată pare să nu aibă efect negativ pe piața crypto, deoarece prețurile au rămas relativ neschimbate de la anunț, iar în prezent, mai multe evenimente din industria blockchain au dominat noutățile din acest sector.

Valoarea globală a pieței de criptomonede este în prezent de 950 de miliarde de dolari, cu o rată dominantă a Bitcoin de 44,5%.

Bitcoin în creștere, după ce Fed anunță cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani
Capitalizarea totală a pieței de criptomonede este în prezent de 950 de miliarde de dolari | Coinmarketcap
Exit mobile version