Bitcoin: Datele arată similitudini între raliul din 2019 și cel din 2023

Raliul prețului Bitcoin din ultimele săptămâni este similar Pieței Bull din 2019, însă pasivitatea balenelor stârnește îngrijorări. La ce să ne așteptăm?

Bitcoin: Datele arată similitudini între raliul din 2019 și cel din 2023

Creșterea prețului Bitcoin de la 16.500 de dolari la 25.000 de dolari a fost determinată de o scurtă scădere a pieței futures și de evoluțiile macroeconomice pozitive. Cu toate acestea, în ciuda creșterii prețurilor, datele disponibile indică faptul că mulți potențiali cumpărători, inclusiv balenele, rămân pasivi.

Creșterea recentă a prețului Bitcoin la peste 25.000 de dolari a dus la o creștere asemănătoare cu cea din bull marketul din 2019. Perioadă în care BTC a înregistrat o creștere de 330% de la un minim de 3.250 de dolari la aproape 14.000 de dolari. Anul acesta, BTC a avut o performanță la fel de impresionantă de 60% față de nivelul minim din noiembrie 2022.

Indicatorii care arată activitatea din piață, în comparație cu raliul din 2019, trimit semnale mixte cu privire la faptul dacă recentul raliu al Bitcoin va continua. În ciuda acestei incertitudini, există motive convingătoare pentru a sugera că piața a ajuns într-un moment critic în care poate fie să intre într-un raliu ascendent, fie să revină la un trend descendent prelungit.

În continuare vom aprofunda cei mai importanți indicatori care pot oferi o perspectivă asupra dinamicii actuale a prețurilor comparativ cu piața bull din 2019.

Prețul Bitcoin a depășit media mobilă pe 200 de zile

Prețul Bitcoin a trecut de media mobilă (Moving Average – MA) pe 200 de zile la 19.600 de dolari, ceea ce ar putea încuraja traderii să inițieze poziții de cumpărare long. Media mobilă de 200 de zile a acționat anterior ca o linie de inversare între bull market și bear market, având creșteri deasupra acesteia și viceversa.

BTCUSD, media mobilă pe 200 de sătptămâni
BTCUSD, media mobilă pe 200 de săptămâni | TradingView

De obicei, BTC/USD retestează MA pe 200 de zile după ce o depășește, ceea ce duce la o potențială corecție spre $19.500. Cu toate acestea, în 2019, prețul și-a continuat tendința ascendentă fără retragere la media mobilă pe 200 de zile.

Traderii urmăresc îndeaproape media mobilă pe 200 de săptămâni, care este în prezent la 25.100 de dolari. Acest nivel a fost din punct de vedere istoric un nivel de suport cheie pentru Bitcoin, iar o cădere sub acesta în noiembrie 2022 a semnalat începutul bear marketului recent. Recăpătarea acestui nivel poate încuraja traderii tehnici să intre în piață și să contribuie la o apreciere a prețurilor.

Stablecoin supply ratio (SSR) aproape de vârful din 2019

Oscilatorul stablecoin supply index (SSR), care măsoară puterea de cumpărare a pieței, arată că recenta creștere a prețului Bitcoin a dus la condiții de supracumpărare.

Acest indicator compară capitalizarea de piață a Bitcoin cu supply-ul de monede stabile, iar valorile scăzute sugerează o putere de cumpărare mai mare a monedelor stabile.

În schimb, un salt indică condiții de supra cumpărare. Saltul actual al oscilatorului SSR către niveluri similare cu cele din 2019 și 2021 sugerează că tendința pozitivă s-ar putea să se încheie în curând, deși există încă șansa pentru un impuls final către nivelul psihologic de 30.000 de dolari.

Creșterea actuală a prețului Bitcoin ridică îngrijorări din cauza pasivității balenelor. Spre deosebire de raliul din 2019, balenele au vândut în timpul trendului ascendent actual.

Numărul adreselor cu o balanță mai mare de 1k | Glassnode

Această discrepanță între activitatea balenelor și preț ridică îngrijorări cu privire la sustenabilitatea tendinței pozitive. Dacă piața este condusă doar de investitori mici, raliul poate fi mai puțin stabil și mai predispus la scăderi bruște.

Cu toate acestea, trebuie remarcat că acesta este doar unul dintre factorii de luat în considerare, iar alți indicatori pot oferi o imagine mai completă a stării actuale a pieței.

Un punct de cotitură cheie între trendurile bull-bear

În plus, condițiile actuale de piață indică o potențială tendință ascendentă, deoarece prețul a depășit nivelurile medii de cumpărare atât ale deținătorilor pe termen scurt, cât și a celor pe termen lung. Acesta este un semnal semnificativ al unei potențiale inversări de trend. În același timp, dacă prețul trece de 25.100 de dolari, asta ar putea încuraja traderii să cumpere în raliul actual.

Luați împreună, indicatorii sugerează că piața a atins un punct de cotitură cheie și este posibilă o tendință ascendentă susținută dacă prețul rămâne peste nivelurile de suport cheie de $21.800, $20.800 și $19.600. Cu toate acestea, traderii ar trebui să rămână vigilenți, deoarece piața poate experimenta o corecție rapidă către niveluri de suport mai joase.

Exit mobile version