Bitcoin: El Salvador cumpără din nou „dipul”

În timp ce piața este într-o scădere abruptă, El Salvador adaugă 500 Bitcoin în trezoreria țării

Bitcoin: El Salvador cumpără din nou „dipul”

adobestock | Nikolay

El Salvador tocmai a adăugat încă 15,5 milioane de dolari în Bitcoin, în propriul portofoliu, asta se datorează faptului că cea mai populară criptomonedă din lume atinge minime istorice.

Într-un tweet de luni, președintele Nayib Bukele a dezvăluit că țara a profitat de reducere, adăugând 500 de Bitcoin în trezoreria guvernului.

Aceasta este cea mai mare achiziție de monede digitale a El Salvador, de când a început să adauge activul digital în bilanțul său – în septembrie 2021. Tot atunci, a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată alături de dolarul american.

Bitcoin a scăzut cu mai mult de 5% în ultimele 24 de ore și se află într-o scădere de aproape 50% față de maximul istoric înregistrat în noiembrie 2021.

Potrivit tweet-ului președintelui Nayib Bukele, El Salvador a cumpărat Bitcoin la un preț mediu de 30.744 de dolari. Această achiziție este cea mai recentă dintr-o serie de cumpărări la prețuri reduse din ultimele nouă luni.

El Salvador a adoptat Bitcoin pe post de monedă legală de schimb în 7 Septembrie 2021, ca măsură împotriva inflației care slăbea puterea economică a națiunii. Până la data curentă, guvernul salvadorian a acumulat strategic 2.301 monede BTC – sau aproximativ 72 milioane de dolari la prețurile curente – monede cumpărate îndeosebi atunci când piața suferă scăderi.

Decizia țării de a trece la Bitcoin nu este lipsită de sceptici – există mulți din cei care sunt împotriva acestei decizii. Fondul Monetar Internațional (FMI) critică de mai multe luni de zile experimentul Bitcoin al președintelui El Salvadorului. În ianuarie, Fondul Monetar Internațional a recomandat țării să renunțe la Bitcoin ca mijloc legal de plată.

Directorul FMI „a subliniat că utilizarea Bitcoin-ului prezintă riscuri semnificative în ceea ce privește stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor și pasivele contingente fiscale aferente”.

Raportul, lansat după discuții bilaterale cu El Salvador, a continuat „îndemnând” autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legilor lor privind Bitcoin, eliminând statutul Bitcoin ca mijloc legal de plată. El Salvador încearcă să obțină un împrumut de 1,3 miliarde de dolari de la FMI de la începutul anului 2021 – un efort care pare să fie îngrelat de deciziile luate de guvernul salvadorian în privința Bitcoin.

Țara va trebui să găsească un alt sprijin pentru a-și susține economia. Fondul Monetar Internațional prezice că, în conformitate cu politicile actuale, datoria publică va crește la 96% din PIB până în 2026, punând țara pe „o cale nesustenabilă”.

Având în vedere că Bitcoin se tranzacționează sub valoarea de 32,000 de dolari, Nayib Bukele este de părere că investitorii aleg să vândă prea ieftin, susținând astfel viziunea sa pe termen lung asupra adopției la scară largă.

„Aș putea chiar acum să vând cei 500 de Bitcoin achiziționați acum 11 ore și să câștig 1 milion de dolari, însă evident că nu o să fac asta” a anunțat Nayib Bukele într-o nouă postare pe Twitter, publicată în dimineața acestei zile.

Exit mobile version