Bitcoin: Începutul războiului coincide cu creșterea volumului de tranzacționare în rețea

Volumul zilnic real de tranzacționare al Bitcoin a crescut, după ce Rusia a invadat Ucraina

Julia Tim | AdobeStock

Volumul zilnic real de tranzacționare al Bitcoin a crescut la peste 10 miliarde de dolari în 24 februarie (prima zi a invaziei), marcând cea mai mare cifră înregistrată din 4 decembrie, potrivit celui mai recent raport săptămânal al firmei de analiză Arcane Research.

Motivele ar putea fi multe, dar mulți analiști cred că următoarele sunt cele mai probabile: strângerea de fonduri pentru a ajuta Ucraina sau creșterea cererii ca răspuns la sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Presiunea puternică de vânzare din partea investitorilor care doresc să-și reducă expunerea la un activ de risc precum Bitcoin ar fi putut contribui, de asemenea, la creșterea volumului zilnic, având în vedere că în acea zi prețul a scăzut cu 10%.

Bitcoin – activ de refugiu?

Termenul „volumul real de tranzacționare” se referă la datele obținute din exchange-urile e încredere. În acest caz, Arcane Research a analizat volumele de tranzacționare de pe exchange-urile Bitwise 10, care includ Coinbase Kraken, Poloniex, Binance LMAX și FTX.

Bitcoin: Volumul real de tranzacționare
Bitcoin: Volumul real de tranzacționare | Arcane Research

În comparație, agregatorul de date CoinGecko a raportat un volum de tranzacționare de aproximativ 25 miliarde de dolari. Graficul volumului real de tranzacționare BTC al firmei de cercetare Messari, care include o serie de exchange-uri suplimentare, prezintă o imagine similară cu cea a lui Arcane Research, crescând la aproximativ 11,6 miliarde de dolari în 24 februarie.

De atunci, volumul zilnic real de tranzacționare al BTC a scăzut la aproximativ 7,5 miliarde de dolari, potrivit Messari.

Prețul BTC a crescut cu 14,5% în 24 februarie, înregistrând cea mai mare creștere procentuală într-o singură zi din ultimul an, potrivit Arcane Research. Firma a atribuit parțial creșterea Bitcoin cu adoptarea criptomonedelor în Rusia și Ucraina, precum și speculațiilor globale despre cazurile de utilizare a criptomonedelor în cazul unui război la scară largă.

„Investitorii speculează că activele digitale vor deveni din ce în ce mai importante pe fondul incertitudinii geopolitice tot mai mari. Această speculație ar fi putut contribui la o creștere cu 14,5% a prețului Bitcoin în ultimele șapte zile”.

Criptomonedele în Ucraina și Rusia

Serviciile financiare și piețele puternic perturbate din Rusia și Ucraina au afectat utilizarea criptomonedelor în cele două regiuni.

Achizițiile zilnice de Tether (USDT) de pe Binance prin grivna ucraineană (UAH) au crescut de la aproximativ 2,5 milioane de dolari la 8,5 milioane de dolari, între 24 februarie și 25 februarie, perioada în care a început invazia rusă. Graficul BTC/UAH arată o traiectorie similară, de la aproximativ 1 milion de dolari la 3 milioane de dolari în același interval de timp, potrivit Arcane Research.

Binance: Achiziții zilnice de criptomonede prin UAH | Arcane Research

Un fenomen similar a avut loc și în Rusia. Achizițiile de USDT prin rubla rusească au crescut de la aproximativ 15 milioane de dolari în 21 februarie la 34,94 milioane de dolari în 28 februarie. În mod similar, investițiile în Bitcoin au crescut de la 5 milioane de dolari la 15 milioane de dolari. 

Exit mobile version