Bitcoin: Reziliența minerilor la geopolitică – un semn sănătos pentru rețea

Recuperarea fenomenală a ratei de hash arată cât de rezistentă este rețeaua și comunitatea la evenimentele mondiale

yuromanovich | Adobe Stock

Având în vedere că Bitcoin este o rețea blockchain care utilizează un mecanism de consens Proof-of-Work (PoW), minerii reprezintă o parte semnificativă a dinamicii pieței rețelei, dar și a comunității în sine. În 5 Ianuarie, a fost dezvăluit faptul că Kazahstan a închis serviciile de internet din cauza tulburărilor politice fără precedent, declanșate de creșterea prețurilor la combustibili din țară.

Protestele din Kazahstan au început la 2 Ianuarie, în orașul Janaozen, după o creștere buscă a prețului gazului petrolier lichefiat (GPL), folosit la scară largă drept combustibil pentru mașini.

Cu toate acestea, protestele din regiune au evoluat, în ciuda faptului că guvernul țării a anunțat că prețurile la GPL vor fi reduse la un nivel mai scăzut decât înainte de creștere. Acest lucru a dus la demisia cabinetului președinției, iar Kazakhtelecom, compania de telecomunicații de stat, a oprit serviciile de internet ale țării. Furnizorul de date de rețea Netblocks a raportat că conectivitatea normalizată a rețelei a scăzut la 2%, guvernul încercând să limiteze acoperirea protestelor antiguvernamentale în creștere.

Rata de conectare la internet a țării
Conectivitatea la internet a Kazahstanului în timpul protestelor | Netblocks

Drept urmare, rata de hash a rețelei Bitcoin a scăzut cu peste 13%, de la 205,000 de petahash pe secundă (PH/s) la 177,330 PH/s. În ultimul an, țara a crescut pentru a reprezenta 18% din activitatea de minerit a Bitcoin. Un raport al Asociației Centrului de Date și Blockchain din Kazahstan a estimat că mineritul crypto-monedelor va aduce venituri de peste $1,5 miliarde în următorii cinci ani.

Nu este pentru prima dată când mineritul de Bitcoin din regiune a primit atenție. În ciuda faptului că este o țară bogată în energie, guvernul kazah a anunțat anul trecut că intenționează să reprime minerii neînregistrați, care încordau aprovizionare cu energie a țării în urma migrației miniere din China.

Cota de piață minieră a Kazahstanului

Țara din Asia Centrală a devenit un hub pentru minarea de Bitcoin, după ce guvernul chinez a interzis operațiunile miniere și serviciile de crypto-monede în 2021. Acest lucru a dus la migrarea companiilor miniere precum BIT Mining pentru a-și muta operațiunile din China în Kazahstan. BIT Mining este una dintre cele mai mari companii miniere de BTC din lume.

Cota globală a ratei de hash | CBECI

Compania minieră a indicat că este puțin probabil ca să părăsească Kazahstanul pentru a se muta în America de Nord pe fondul revoltelor politice. Firma monitorizează și evaluează îndeaproape situația pentru a decide următoarea mișcare în ceea ce privește mineritul.

Cu toate acestea, țări precum Spania și-au pus ochii pe cota de piață minieră a Kazahstanului. Deputata María Muñoz a propus să facă din țară un hotspot minier pe fondul situației actuale, afirmând într-un tweet: Protestele din Kazahstan au repercusiuni în întreaga lume, precum și pentru Bitcoin. Propunem ca Spania să se poziționeze ca o destinație sigură pentru investițiile în crypto-monede cu scopul de a dezvolta un sector flexibil, eficient și sigur.

Rob Chang, CEO-ul Gryphon Digital Mining, a declarat:

Minatul de Bitcoin va continua să crească și nevoia de locații viabile va fi întotdeauna necesară. Țările cu prevederea de a deveni prietenoase cu Bitcoin vor beneficia, pe măsură ce Bitcoin continuă să se impună ca o alternativă legitimă pentru monedele fiat

Ca urmare a interzicerii mineritului în China, dinamica s-a schimbat la nivel global, Statele Unite conducând cu mai mult de o treime din rata mineritului. Chang a spus că unul dintre beneficiile acestei migrații include minerii care trec la un mix mai mare de surse de energie fără carbon.

Prosperitatea în mijlocul riscurilor geopolitice este rară pentru activele financiare

Potrivit datelor furnizate de YCharts, rata de hash a rețelei Bitcoin a revenit rapid de la scăderea de 168 de milioane TH/s. De fapt, rețeaua a făcut un pas înainte, rata de hash atingând un nou maxim istoric de 215 de milioane TH/s în 13 Ianuarie.

Bitcoin Network Hash Rate data by YCharts

Acest nou maxim istoric a fost determinat și de declarația fostului CEO al Twitter, Jack Dorsey, care anunță crearea unui sistem deschis de minerit Bitcoin. Thomas Templeton, directorul general al hardware-ului la Square, a declarat:

Vrem să facem mineritul mai distribuit și mai eficient din toate punctele de vedere: de la cumpărare, instalare, întreținere la minerit. Suntem interesați pentru că mineritul depășește cu mult crearea de noi Bitcoin. Considerăm că este o nevoie pe termen lung pentru un viitor care este complet descentralizat și fără permisiuni

Acest nou maxim istoric este o dovadă a cât de rezistentă este rețeaua Bitcoin și comunitatea sa pentru a se asigura că rețeaua prosperă cu orice preț.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că astfel de riscuri nu sunt exclusiv pentru Bitcoin. Chang a mai declarat:

Riscul geopolitic este o problemă comună pentru multe industrii, iar mineritul Bitcoin nu este imun. Deși vor exista unii care își vor asuma riscul și vor opera în aceste țări de dragul costurilor mai mici, aceștia riscă. Operatorii vor trebui să înțeleagă compromisul risc – recompensă

Ilia Polosukhin, cofondatorul NEAR Protocol, a explicat că indiferent cât de distribuită sau descentralizată este o rețea blockchain, aceasta depinde de multe sisteme vechi, precum: rețele energetice, prețurile energiei, reglementări și legile națiunilor. Exploatarea Bitcoin fie a fost interzisă, fie se confruntă cu incertitudine în multe țări, inclusiv: Iran, Liban, Islanda și Suedia.

Fiind o rețea PoW care consumă multă energie, este de așteptat ca Bitcoin să prospere, atâta timp cât minerii sunt stimulați din punct de vedere economic să continue să rămână mineri. Un raport furnizat de Fidelity Digital Assets a indicat că ciclul Bitcoin este departe de a fi încheiat, iar cu stimulentele financiare mari pentru mineri, aceștia își vor continua activitatea.

În timp ce Bitcoin se află într-o scădere a prețurilor, tranzacționând în prezent în intervalul de $38,000, cu o capitalizare de piață de $780 miliarde, faptul că minerii – aspectul de bază al rețelei – au demonstrat rezistență la situații adverse de-a lungul istoriei de 13 ani a rețelei consolidează credința și încrederea pe care comunitatea o are pentru Bitcoin.

Exit mobile version