Bitcoin: Whitepaper-ul scris de Satoshi Nakamoto împlinește astăzi 13 ani

Astăzi, prețul Bitcoin se menține într-un interval stabil peste pragul de $60,000, după ce a beneficiat de o creștere de peste 7 miliarde % de la data lansării

Angelov | Adobe Stock

Celebrul Bitcoin whitepaper sărbătorește astăzi treisprezece ani de disrupție financiară, după ce inițial a fost publicat de Satoshi Nakamoto, identitatea anonimă care nu a fost identificată niciodată, în 31 Octombrie 2008.

Whitepaper-ul, intitulat Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (adică Bitcoin: Un sistem de bani electronici de la o persoană la alta), a prevăzut timpuriu nevoia unui sistem de plăți online care să fie autoguvernat, securizat și limitat în cantitatea de active pe care o produce. Rețeaua Bitcoin a fost lansată ulterior, în 3 Ianuarie 2009, pe vremea când fiecare monedă BTC valora mai puțin de un cent.

Bitcoin: Whitepaper-ul scris de Satoshi Nakamoto împlinește astăzi 13 ani
Bitcoin Whitepaper | bitcoin.org

Chiar dacă Bitcoin a fost inițial văzut drept un pericol pentru instituțiile financiare tradiționale, după treisprezece ani de susținere din partea comunității și o creștere exponențială a acesteia – Bitcoin a devenit una dintre cele mai profitabile investiții din era internetului. Astăzi, valoarea BTC se menține cu brio deasupra pragului de $60,000, după ce a experimentat o apreciere graduală de-a lungul anilor.

Whitepaper-ul Bitcoin a propus o soluție pentru a preveni dubla cheltuire a monedelor, fără riscul de a avea încredere într-o parte terță. Pentru a face acest lucru, documentul menționează întrebuințarea unor noduri oneste, care confirmă tranzacțiile prin împuternicirea acestora, deasupra celor care intenționează să fraudeze rețeaua. Această împuternicire se realizează printr-o cantitate mai mare a puterii de calcul, sau putere de hash – singura unitate de măsură care contează în protocol.

În mod inedit, whitepaper-ul Bitcoin are 15 mențiuni oneste și una coruptă, explicând nevoia de noduri oneste, pentru a asigura credibilitatea fiecărei tranzacții. Conform spuselor lui Satoshi Nakamoto:

Am propus un sistem pentru tranzacții electronice care nu se bazează pe încredere. Nodurile votează cu puterea lor de calcul, exprimându-și astfel acceptarea față de block-urile valide, lucrând la extinderea lor și respingând block-urile invalide prin simpla refuzare de a opera cu ele

Până în prezent, blockchain-ul Bitcoin a minat 707560 de block-uri, care în prezent oferă o recompensă de 6,25 BTC atunci când tranzacțiile sunt confirmate.

Pe măsură ce ecosistemul se apropie încet de supply-ul maxim de 21 de milioane de BTC, comunitatea de dezvoltatori va fi nevoită să modifice regulile existente pentru a motiva minerii să confirme tranzacțiile BTC din blockchain. Whitepaper-ul sugerează:

Orice motivări sau reguli necesare pot fi adăugate ulterior cu ajutorul mecanismului de consens

Câteva figuri importante din sfera crypto twitter au sărbătorit evenimentul. Printre aceștia se numără și Anthony Pompliano:

Chiar dacă unele guverne, precum cel chinez, s-au opus acestui tip de plăți, anul acesta marchează un moment istoric pentru Bitcoin: acceptarea crypto-monedei ca metodă legală de plată pe teritoriul unei țări. Efectul pe termen lung al acceptării BTC în economia inflaționară a El Salvadorului va determina și alte jurisdicții să adopte moneda.

Succesul Bitcoin și al întregului ecosistem crypto, ca surse viabile de investiție, continuă să atragă investitori din toate părțile. Elon Musk, cel mai bogat om din lume, și-a exprimat recent susținerea față de crypto-monede la Code Conference, în California:

Cred că nu este posibil ca sfera crypto să fie distrusă. Însă este posibil ca guvernele să-i încetinească evoluția

De asemenea, Musk este de părere că activele digitale au o țintă fundamentală de a reduce puterea guvernelor centralizate – care poate fi unul dintre motivele pentru adopția înceată a monedelor Bitcoin.

Exit mobile version