BRI: CBDC va fi piatra de temelie a viitorului sistem monetar

BRI a dedicat un plan de 42 de pagini pentru viitorul sistemului monetar global în raportul său economic anual pentru 2022

Pixabay

Defectele structurale ale criptomonedelor le fac nepotrivite ca fundație a unui sistem monetar. În schimb, sistemele monetare pot fi construite în jurul monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC), care sunt reprezentări digitale ale banilor băncii centrale, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale (BRI).

În prezent, BRI numără 60 de membri, bănci centrale (inclusiv BCE) şi autorităţi monetare din toate zonele geografice. Banca Naţională a României a devenit membră a Băncii Reglementelor Internaţionale încă din anul înfiinţării (1930).

BRI a dedicat un plan de 42 de pagini pentru viitorul sistemului monetar global în raportul său economic anual pentru 2022. În această viziune, există loc doar pentru unele dintre caracteristicile tehnice de bază ale tehnologiei cripto, cum ar fi programabilitatea și tokenizarea, nu și criptomonedele în sine.

Capitolul identifică unele dintre limitările cripto, inclusiv lipsa unei ancore nominale stabile. În politica monetară, aceasta este o variabilă – cum ar fi un index valutar – care poate fi utilizată pentru a controla nivelurile prețurilor.

Monedele stabile, criptomonede legate de valoarea activelor, cum ar fi monedele fiat, sunt ancorele pe care le caută lumea cripto.Monedele stabile încearcă să „continue stabilitatea banilor reali emiși de băncile centrale”, a spus Hyun Song Shin, consilier economic și șef de cercetare la Banca Reglementărilor Internaționale.

Shin a spus că recenta prăbușire a monedei stabile TerraUSD, care avea o capitalizare de piață de 18 miliarde de dolari la începutul lunii mai, a ilustrat modul în care monedele stabile, în ciuda numelui, sunt instabile și nu creează unități de cont bune.

„A doua constatare importantă este că criptomonedele și monedele stabile nu au reușit să atingă efectele de rețea pe care le așteptăm de obicei de la monede”.

La începutul lunii iunie, economiștii BIS au publicat o lucrare în care susțin că criptomonedele nu pot funcționa ca bani, deoarece tranzacțiile scumpe și constrângerile de scalabilitate au făcut ca industria criptomonedelor să se împarte în blockchain-uri și ecosisteme concurente.

Raportul susține că, pe măsură ce tranzacțiile per bloc se apropie de limită, costul tranzacțiilor crește, determinând utilizatorul să caute blockchain-uri alternative. Această „fragmentare” înseamnă că blocurile nu pot valorifica efectele benefice de rețea asociate cu banii tradiționali.

BRI: Iluzia descentralizării DeFi

În ciuda numelui, ecosistemul DeFi arată o tendință spre centralizare. Multe decizii cheie sunt luate prin vot în rândul deținătorilor de „tokenuri de guvernare”, care sunt de obicei emie echipelor de dezvoltatori și investitorilor timpurii și, prin urmare, sunt extrem de centralizate.

Centralizarea în DeFi nu este lipsită de riscuri. Centralizarea tot mai mare a validatorilor poate duce la conflicte de stimulente și la riscul de hack-uri, din motiv că aceste noduri centralizate sunt adesea nereglementate, conform raportului.

Centralizarea există și în activitatea de tranzacționare cripto, investitorii bazându-se, în primul rând, pe exchange-urile centralizate (CEX), mai degrabă decât pe exchange-urile descentralizate (DEX).

CEX vs. DEX: Cost și volum
CEX vs. DEX: Cost și volum | BRI

Raportul recunoaște contribuțiile cripto la progresele tehnologice, denumind noile dezvoltări o „depărtare radicală” de la sistemele existente. Cu toate acestea, potrivit raportului, capacitățile tehnice care au apărut din inovațiile din spațiul cripto nu vor servi decât la consolidarea sistemului monetar al băncii centrale.

Exit mobile version