Un miliardar militează pentru schimbarea codului Bitcoin, care ar reduce emisiile cu 99%

Cofondatorul Ripple, ajutat de mai multe organizații de mediu, vrea să schimbe cea mai importantă monedă digitală din lume.

Foto: Adobe Stock/Pixabay

Miliardarul Chris Larsen și câteva organizații de mediu importante vor lansa o campanie prin care speră să determine comunitatea Bitcoin să facă trecerea la sistemul de verificare pentru tranzacții Proof-of-Stake (PoS). Mișcarea ar reduce emisiile poluante rezultate din minarea criptomonedei cu până la 99%.

În acest moment, activitatea de minare a Bitcoin consumă la fel de multă energie, pe an, ca Suedia, potrivit unor studii citate de The Guardian. Consumul l-ar putea egala pe cel al Japoniei, a treia cea mai mare economie a lumii, în doar cinci ani.

Campania „Change the Code, Not the Climate”, susținută de Greenpeace și de Environmental Working Group, va fi promovată prin reclame plasate în publicații de top, în perioada următoare.

Larsen și aliații săi se bazează pe câteva lucruri în această inițiativă. Potrivit organizatorilor, comunitățile sunt tot mai frustrate de zgomotul și căldura produse de stațiile de minare de Bitcoin. Multe astfel de operațiuni s-au mutat în statele vestice după ce China a interzis activitatea anul trecut.

Mai mult, principala rivală a Bitcoin, criptomoneda Ethereum, trece anul acesta la sistemul PoS.

Chris Larsen, cofondator al Ripple: „Vreau ca Bitcoin să aibă succes”

Chris Larsen investește 5 milioane de dolari în campania „Change the Code, Not the Climate” și crede că Bitcoin va pierde susținerea investitorilor dacă nu își micșorează amprenta de carbon. Generațiile tinere sunt sensibile la aceste probleme. Se vorbește tot mai mult despre o afecțiune psihică numită anxietate legată de mediu sau eco-anxietate. Cei care suferă de ea trăiesc cu teama că un dezastru natural se poate produce în orice moment.

Bitcoin
Chris Larsen are dețineri importante în Bitcoin (Foto: Flickr/Fortune Brainstorm TECH)

„Vreau să văd Bitcoin și Ethereum reușind”, a declarat Larsen, pentru Bloomberg.

Antreprenorul are o avere estimată la 3,4 miliarde de dolari, realizată din investiții în active cripto. Chris Larsen este cofondatorul Ripple. El deține, pe lângă XRP, Bitcoin și Ethereum. De aceea, Larsen spune că această campanie nu are țelul ascuns de a ataca o criptomonedă rivală.

„Dacă m-aș teme de Bitcoin ca de o rivală, probabil cel mai bine ar fi să o las să își urmeze calea. Aceasta este o cale nesustenabilă”, a explicat antreprenorul.

PoW vs PoS

În sistemul de verificare actual folosit de Bitcoin, de tip Proof-of-Work (PoW), computerele din rețea trebuie să rezolve calcule matematice complexe pentru a salva noi date (a crea noi blocuri) în blockchain. Pentru minare este, astfel, necesar hardware performant, care consumă foarte multă energie electrică.

Pe de altă parte, PoS se bazează pe staking, care înseamnă blocarea unui număr de criptomonede într-o rețea de tip blockchain. Acestea le oferă deținătorilor posibilitatea să facă parte din grupul celor care verifică tranzacțiile, creează noi blocuri și asigură securitatea rețelei. Participanții sunt răsplătiți pentru activitatea lor în aceeași monedă digitală.

Deși este mult mai prietenos cu mediul înconjurător, sistemul PoS este, însă, mai puțin sigur decât cel PoW.

Organizatorii campaniei cred că 50 de entități – mineri, platforme de tranzacționare și dezvoltatori – au puterea să schimbe Bitcoin. Minerilor de Bitcoin, care au câștigat 15 miliarde de dolari din această activitate în 2021, potrivit The Block Research, trebuie să li se ofere, însă, stimulente pentru a ajuta. De aceea, unii analiști nu cred că este posibilă trecerea spre PoS.

„Aș pune șansa ca Bitcoin să treacă vreodată la PoS la exact 0%. Nu există apetitul printre mineri să distrugă securitatea protocolului printr-o asemenea mișcare”, a declarat Chris Bendiksen, un cercetător din cadrul CoinShares și unul dintre cei mai mari experți în minarea criptomonedei.

Exit mobile version