Cât a „pierdut” El Salvador din investiția în Bitcoin?

Pe 9 mai, Nayib Bukele a anunțat că a achiziționat încă 500 BTC

AdobeStock

Pariul pe Bitcoin al El Salvador nu pare să dea roade. Valoarea celor 2301 de Bitcoin achiziționați de țara din America Latină a scăzut acum cu 37 de milioane de dolari, deoarece prețurile Bitcoin au coborât la cel mai scăzut nivel din decembrie 2020.

Președintele Nayib Bukele a investit un total de 103 de milioane de dolari în Bitcoin, după ce El Salvador a acceptat criptomoneda ca mijloc legal de plată anul trecut, potrivit datelor de la Bloomberg.

În prezent, trezoreria Bitcoin al El Salvador valorează 65,6 milioane de dolari.

Aparent nedescurajat de cea mai recentă prăbușire a pieței, Bukele, pe 9 mai, a anunțat că a achiziționat încă 500 BTC, postând pe Twitter că El Salvador „cumpără dip-ul”.

Achiziția respectivă, care valora la acea vreme aproximativ 15,3 milioane de dolari, valorează acum aproximativ 14 milioane de dolari.

Doar 20% folosesc portofelul Chivo în El Salvador

Un sondaj realizat de Biroul Național de Cercetare Economică concluzionează că, în ciuda Legii Bitcoin din El Salvador, nu mulți oameni din țară folosesc criptomoneda.

Cercetătorii Fernando E. Alvarez, David Argente și Diana Van Patten au spus că au vorbit față în față cu 1.800 de gospodării din El Salvador despre obiceiurile lor legate de Bitcoin..

Raportul lor, intitulat „Are Cryptocurrencies Currencies? Bitcoin as Legal Tender in El Salvador”, susține că „utilizarea Bitcoin pentru tranzacțiile de zi cu zi este scăzută și este concentrată în rândul băncilor, grupurilor educate, tineri și bărbați”.

Acesta a adăugat că, în mica țară din America Centrală, 20% dintre respondenți folosesc portofelul Chivo, sponsorizat de stat după descărcare.

Raportul a mai menționat că „nu a găsit nicio dovadă că portofelele Chivo au fost folosite pentru a plăti taxe sau pentru a trimite bani” – unul dintre principalele motive pentru care legea a fost adoptată inițial, potrivit guvernului El Salvador.

Cât a „pierdut” El Salvador din investiția în Bitcoin?

Salvadorienii au fost încurajați să descarce Chivo anul trecut și au primit BTC în valoare de 30 de dolari. Dintre cei chestionați, majoritatea au cheltuit pur și simplu Bitcoin și au încetat să mai folosească portofelul, se arată în raport.

De asemenea, doar 20% dintre firme au raportat că acceptă BTC ca mijloc de plată. Companiile care acceptă BTC tind să-l convertească direct în dolari, se arată în raport. „De asemenea, documentăm că, în medie, doar 4,9% din toate vânzările sunt plătite în BTC și că 88% dintre companii transformă banii din vânzările în BTC în dolari și nu îi păstrează ca BTC în Chivo Wallet”, adaugă acesta.

Exit mobile version