CBDC: Bank of America spune că adoptarea monedelor stabile e inevitabilă

Într-o notă trimisă recent de analiștii Bank of America, aceștia spun că o monedă de tip CBDC este diferită de monedele digitale pe care le cunoaștem momentan - pentru că devine răspunderea Rezervei Federale, nu a unei bănci comerciale

Sundry Photography | Adobe Stock

Se pare că Statele Unite va lua în sfârșit primii pași pentru a crea propria monedă digitală emisă de banca centrală (CBDC – Central Bank Digital Currency), conform analiștilor Bank of America.

Analiștii BofA Andrew Moss și Alkesh Shah au transmis într-o notă recentă că CBDC-urile reprezintă o evoluție inevitabilă a monedelor electronice de astăzi, conform unui raport publicat de Bloomberg. Analiștii au mai spus:

Ne așteptăm ca adopția monedelor stabile și folosirea acestora pentru plăți – să crească semnificativ în următorii ani, pe măsură ce instituțiile financiare explorează custodia activelor digitale și soluții de tranzacționare, și pe măsură ce procesatorii de plăți încorporează tehnologia blockchain pe platformele lor

Un raport al săptămânii trecute, intitulat Banii și Plățile: Dolarul American în Era Transformării Digitale – emis de Banca Rezervei Federale, a cântărit beneficiile și dezavantajele ca Statele Unite să adopte un CBDC.

CBDC: Bank of America spune că adopția monedelor stabile e inevitabilă
Schema unei tranzacții simple | Rezerva Federală

Raportul a luat în considerare dacă un CBDC ar putea avea potențialul să îmbunătățească sistemul domestic de plăți, care e deja sigur și eficient, atât pentru persoane fizice cât și pentru instituții, pe măsură ce sistemele de plăți continuă să evolueze, rezultând în opțiuni mai rapide de plată între țări.

Între timp, Shah și Moss au stipulat că folosirea monedelor digitale, emise de companii private, are toate șansele să crească. Momentan, răspunderea pentru formele existente de monezi digitale, precum cele din conturile băncilor online sau din aplicații care procesează plăți – aparține entităților private, precum băncile comerciale.

În orice caz, o monedă CBDC ar fi diferită din acest punct de vedere pentru că reprezintă responsabilitatea unei bănci centrale, precum Rezerva Federală – a transmis Banca Rezervei Federale

De asemenea, raportul a indicat și potențialele dificultăți, precum păstrarea stabilității financiare, protejarea datelor utilizatorilor și combaterea tranzacțiilor ilicite. Rezerva Federală este deschisă la comentarii și completări în privința acestui subiect până în 20 Mai 2022.

Un CBDC este o versiune digitală a unei monede de schimb a țării, precum dolarul american. Acestea au pășit în lumina reflectoarelor în 2020, când Bahamas a lansat primul CBDC din lume, Dolarul de Nisip (Sand Dollar – în denumirea originală).

În altă ordine de idei, banca centrală a Chinei se află în procesul de dezvoltare al unui portofel electronic pentru yuanul digital. În Aprilie 2021, banca centrală a Suediei a desfășurat etapa pilot pentru varianta digitală a coroanei suedeze: e-krona.

Exit mobile version