CBDC sau noul dolar digital al Federal Reserve ar putea fi creat pe blockchain-ul Hedera

CBDC sau moneda digitală a unei bănci centrale este proiectul de care se ocupă majoritatea băncilor naționale din lume

CBDC Hedera

Foto: WorldSpectrum / Pixabay.com

Rezerva Federală a SUA anunțat că analizează crearea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC) și, în acest sens, a lansat precondițiile necesare pentru lansarea dolarului digital.

Hedera este una dintre platformele despre care se zvonește că va lucra la dolarul digital, în condițiile în care, această companie este susținută de Google, IBM, Boeing și LG Electronics.

Potrivit unui raport al Băncii de Reglementări Internaționale, mai bine de 80% din băncile centrale din lume deja fac cercetări și prospectează piața pentru crearea de monede digitale ale băncilor centrale.

CBDC, imposibil de evitat în viitor

Băncile centrale încearcă să recupereze terenul pierdut în fața sistemelor de plată internationale care acum sunt digitale, mai ales în condițiile în care tot mai multe companii acceptă ca plată monedele digitale.

Cu toate acestea, o moneda digitală a unei bănci centrale (CBDC) vine cu risc scăzut, reprezintă bani asigurați de banca centrală – adică la fel ca banii obișnuiți numai că actualizați pentru un sistem financiar digital.

Deja țări precum China și Suedia sunt pioniere în domeniul creării de CBDC, dar din spate vin și țările europene. De asemenea, cum anunțam și zilele trecute, Banca Națională a României face și ea parte dintr-un proiect european, alături de mai multe bănci centrale care vor să creeze prin Banca Centrală Europeană o CBDC.

În acest context, Federal Reserve a rămas în urmă, dar în februarie, au fost trasate precondițiile pentru noua moneda digitală a băncii centrale.

Și dacă dăm puțin timpul înapoi, în septembrie 2020, la vreo 6 luni de la începerea pandemiei, doi congressman-i, French Hill și Bill Foster, au trimis o scrisoare deschisă Federal Reserve în care întrebau dacă banca centrală a SUA ia în considerare crearea unei CBDC, iar dacă nu a făcut-o până acum, cei doi îi cereau să grăbească lucrurile.

CBDC ar putea fi creată cu ajutorul Hedera

Potrivit Federal Reserve, orice CBDC are nevoie de o tehnologie care protejează integritatea sistemului si susține robustețea operațională și reziliența.  De la publicarea acestei note de către Federal Reserve, au existat zvonuri legate de rețeaua care va fi folosită pentru această operațiune, iar la lumină a ieșit numele Hedera.

Încă de luna trecută există întrebări legate de posibilitatea ca Hedera să se ocupe de crearea CBDC. Redditorii chiar s-au întrebat dar au și detaliat despre posibilitatea ca băncile centrale să construiască monede digitale pe Hedera.

Numele nu trece pentru prima oară pe la urechile investitorilor, mai ales legat de crearea de monede digitale ale băncilor centrale. Prima dată când a fost menționat numele de Hedera a fost în decembrie 2019. Atunci, Institutul Național de Guvernare Inteligentă (INGI) din India a publicat un draft al Strategiei Naționale pe Blockchain.

INGI propunea o rupie digitală pe un blockchain cu permisiuni publice. Draftul mai propunea ca blockchain-ul național să folosească o versiune privată a unui blockchain, precum cel al Hedera Hashgraphs. Acest lucru sugereaza că Hedera este destul de capabilă să creeze dolarul digital.

Hedera Hashgraph, o criptomonedă anonimă

Hedera Hashgraph este una dintre criptomonedele mai puțin cunoscute, dar care își face loc pe scena monedelor vituale de top. Compania din spatele proiectului, Hedera, tintește să rezolve problemele legate de tranzacțiile din întreaga lume prin blockchain.

Proiectul este poate cunoscut cel mai mult pentru emiterea unui token nativ și configurabilitate fără contracte inteligente, făcându-l similar cu Ethereum, Polkadot și Cardano, dar cu toate acestea Hedera Hashgraphs este unic.

Scopul Hedera este să devină noul standard pentru economia globală tokenizată. O parte din acest scop ar fi atins foarte repede dacă bancile centrale din jurul lumii ar alege să își lanseze CBDC-urile pe blockchain-ul Hedera.

Până acolo, proiectul continuă să lupte pentru a-și atinge acest scop, iar în februarie, Standard Bank Group, cea mai mare bancă africană din punct de vedere al activelor, a anunțat că intră în parteneriat cu Hedera Hashgraphs.

Exit mobile version