CBDC și rolul băncilor centrale în 2023

Stanley Yong de la Movmint.io își prezintă analiza despre dezvoltarea CDBC și politicile băncilor centrale în 2023

CBDC și rolul băncilor centrale în 2023

2023 începe cu câteva teme macroeconomice despre care credem că vor juca un rol în remodelarea focusului unor proiecte CBDC. Să examinăm câteva dintre motivele tematice majore ale unei CBDC care și-au pierdut urgența și, probabil, relevanța.

Unul dintre beneficiile adesea citate ale introducerii unui CBDC este potențialul de a elimina complet o economie de manifestarea fizică a numerarului și, prin urmare, de a elimina limita inferioară zero a ratelor dobânzii.

Acest lucru îmbunătățește, fără îndoială, eficiența relaxării cantitative și a ratelor negative ale dobânzii în inversarea deflației. Mai simplu, ratele negative ale dobânzii sunt aplicate ca o taxă asupra valorii soldurilor depozitelor deținute la o instituție financiară. 

Limita inferioară zero este un răspuns rațional atunci când costurile de stocare a numerarului în seifuri sunt mai mici decât ratele negative ale dobânzii. O înlocuire totală a numerarului fizic cu un CBDC ar elimina această supapă de evacuare și ar forța desfășurarea acelor depozite în exces în investiții, combaterea dezinflației.

Dezinflația este acum o amintire îndepărtată pentru bancherii centrali, care trebuie să se lupte cu o inflație îndelungată. Inflația din zona euro raportată în octombrie 2022 se situează la 10,7% anual, pe baza estimării rapide a Eurostat. Discursul CBDC s-a schimbat, de asemenea, cu argumente pentru o CBDC înclinând spre modul în care CBDC-urile ar permite, în principiu, rate ale dobânzii diferite pentru diferite solduri, ceea ce ar ajuta la combaterea inflației.

Desigur, acest lucru confundă CBDC cu o implementare tehnică. Cu toate acestea, ne așteptăm la mai multe experimente cu CBDC-uri angro în mai multe monede în viitor, care utilizează mecanisme similare protocolului de creditare al DeFi, Aave.

O altă temă macroeconomică conexă este iarna prelungită a criptomonedelor și scepticismul tot mai mare față de crypto. Acest lucru este cauzat atât de autoritățile de reglementare, cât și de investitorii de retail în urma multiplelor falimente ale burselor centralizate, platformelor de creditare și entităților de tranzacționare. 

Chiar și cele mai hotărâte bănci centrale vor modifica probabil discuțiile despre a permite băncilor centrale să aibă răspundere directă pe un blockchain public. Având în vedere preocupările tot mai mari cu privire la extinderea accesului cu amănuntul la clasa de active și potențialul de contagiune financiară, urgența ca băncile centrale să faciliteze intrarea și ieșirea rapidă pe piețele crypto a scăzut cu siguranță.

În al treilea rând, prăbușirea FTX în noiembrie a trezit publicul cu privire la nevoia de auto-custodie a deținerii criptomonedelor. În consecință, anticipăm că 2023 va aduce o reexaminare a ipotezelor cheie făcute de băncile centrale cu privire la oportunitatea modelului de distribuție intermediată pe două niveluri (Banca Centrală și bănci comerciale) pentru CBDC.

Modelele de distribuție directă cu un singur nivel și modelele hibride pentru distribuție sunt mai probabil ca niciodată să devină parte a proiectelor de operare CBDC.

În noua eră a ratelor mari ale dobânzilor, dobânda plătită pentru depozitele băncilor comerciale crește rapid și acționează ca un puternic descurajator pentru deținerile excesive de CBDC care nu acumulează dobândă (în majoritatea implementărilor actuale).

În 2023, mai multe bănci centrale vor fi, prin urmare, dispuse să ia în considerare deținerea directă de conturi pentru cetățeni în registrele lor. Acest lucru va trebui să fie susținut de introducerea unor sisteme de contabilitate noi și îmbunătățite și de soluționarea unor întrebări importante de politică referitoare la necesitatea KYC pentru conturi și tranzacții.

Acest lucru va trebui să fie susținut de introducerea unor sisteme contabile noi și îmbunătățite și a unor soluții la probleme importante de politică referitoare la necesitatea KYC privind conturile și tranzacțiile.

Acesta este un raport oferit de CoinMarketCap.

Exit mobile version