Sondaj: 80% dintre băncile centrale vor CBDC

Deși nu au o afinitate pentru criptomonede, majoritatea băncilor naționale vor propriul activ digital.

Sondaj: 80% dintre băncile centrale vor CBDC Mike Novogratz Raport: 60% dintre comercianți doresc să implementeze plata cu criptomonede piața criptomonedelor

Peste 80% dintre băncile centrale sunt interesate să lanseze o monedă digitală a băncii centrale (CBDC) sau au făcut-o deja conform cercetărilor efectuate de firma de contabilitate PwC.

Al doilea raport anual al indicelui Global CBDC, lansat ieri, măsoară nivelul de maturitate al unei bănci centrale în implementarea propriei monede digitale. Raportul a inclus și o prezentare generală a monedelor stabile pentru prima dată.

Haydn Jones, specialist Blockchain și Crypto la PwC Regatul Unit a declarat în raport că „peste 80% dintre băncile centrale iau în considerare lansarea unui CBDC sau au făcut-o deja”.

Raportul clasează, cu notă de la 0 la 100, atât CBDC-urile de vânzare cu amănuntul, care sunt emise pentru utilizare de către publicul larg, cât și CBDC-urile angro pentru utilizarea de către instituțiile financiare cu dețineri la băncile centrale.

Potrivit raportului, CBDC-urile de vânzare cu amănuntul au atins un nivel mai mare de maturitate în comparație cu omoloagele lor angro.

Nigeria are cea mai dezvoltată CBDC

„eNaira” din Nigeria, de exemplu, a primit un scor de 95, marcând-o drept cea mai dezvoltată, atât în ​​categoriile de vânzare cu amănuntul, cât și în cele cu ridicata.

De asemenea, de notat, în categoria retail, a fost Bahamas, prima țară care a lansat vreodată un CBDC – Sand Dollar. Jam-Dex-ul jamaican este programat să fie lansat în acest an, iar Thailanda a făcut programul pentru dezvoltarea și testarea CBDC, anunțată în august anul trecut.

Thailanda și Hong Kong s-au clasat în fruntea categoriei angro pentru proiectul lor comun mBridge axat pe plăți transfrontaliere, Singapore și Franța s-au clasat, de asemenea, pe locul înalt pentru explorarea continuă a proiectelor CBDC, potrivit Coin Telegraph.

De ce vor băncile centrale să aibă monede digitale

Jones a comentat, de asemenea, nivelul de maturitate și de pregătire la care se află în prezent băncile centrale din întreaga lume.

„Țările se află la niveluri diferite de maturitate cu CBDC și fiecare țară are diferiți factori motivatori. Creșterea incluziunii financiare, facilitarea plăților transfrontaliere și controlul criminalității financiare sunt toți factori care intră în joc. Ne așteptăm ca cercetarea, testarea și implementarea CBDC să se intensifice în 2022.”

Raportul a oferit o prezentare generală a primelor zece monede stabile fixate în dolari, în funcție de capitalizarea pieței și a discutat despre cum funcționează și cu ce sunt susținute.

Acesta a menționat că monedele stabile au devenit o „parte integrantă a ecosistemului cripto” și este „imposibil” ca orice fond sau instituție „să fie activ în cripto fără a utiliza stablecoins”.

Alt sondaj, alte rezultate

Pe de altă parte, un alt sondaj, realizat de agenția de sondaje Morning Consult, a constatat că mai puțin de o treime dintre americanii obișnuiți au auzit de finanțe descentralizate sau DeFi, în comparație cu 77% dintre proprietarii de criptomonede.

Având în vedere că aproximativ 87% sau 290,9 milioane de americani nu dețineau încă active digitale până în 2021, potrivit Statista, conștientizarea finanțelor descentralizate în rândul nedeținătorilor este limitată la aproximativ 90 de milioane de americani și mai are un drum lung de parcurs.

Sondajul Morning Consult a mai constatat că nivelul de conștientizare a monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) și Web3 este chiar mai scăzut la 30%, respectiv 21% dintre non-proprietari.

Sondajul a fost realizat în perioada 16 – 23 februarie a acestui an. Acesta a inclus 4.404 respondenți adulți din Statele Unite.

Cu toate acestea, cea mai optimistă constatare a sondajului a fost că 91% dintre americani au auzit de criptomonede, un număr atrăgător de aproape de a reprezenta întreaga populație.

Raportul, scris de analistul de la Morning Consult, Charlotte Principato, afirmă că 40% dintre respondenți au fost de acord că există o lipsă de inovație în serviciile financiare tradiționale existente și își diversifică în mod activ serviciile financiare și furnizorii pe care îi folosesc.

Deși există cerere pentru mai multe servicii, nu este neapărat un factor care îi alungă pe utilizatori de la finanțarea tradițională.

Exit mobile version