Ce impozitare pe criptomonede există în România și în alte state UE

În funcție de tipul de impozitare pe criptomonede, vă puteți alege țara în care să faceți astfel de tranzacții pe termen lung sau scurt

impozitare pe criptomonede

Foto: Adobe Stock

Dacă vorbim de impozitare pe criptomonede, România nu mai face de multă vreme excepție de la această procedură fiscală, astfel că, tranzacțiile cu monede virtuale sunt impozitate și la noi.

În acest context, Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 ce modifică Codul fiscal, vorbește despre transferul de monedă virtuală la art. 114 alin. (2) lit. m din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal).

Astfel, la  art. 116, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, „contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l) şi m) au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”.

Impozitul este de 10% pe transferul de monedă virtuală, dar nu oricum.

Câştigul din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m). din Codul Fiscal, se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Adică, dacă ai vândut cu profit, atunci intri și tu la capitolul „impozitare pe criptomonede” și ești bun de plată către stat. Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.

Dar dacă veniturile realizate din tranzacțiile de criptomonede (cu sau fără alte activități extrasalariale) depășesc 27.600 de lei (adică 12 salarii minime pe țară – 2.300 lei x 12 luni) atunci se datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită în cotă de 10%.

Impozitare pe criptomonede (Bitcoin) în Germania

Germania pare la prima vedere că este una din țările cu cele mai agresive metode de taxare pentru tranzacțiile cu criptomonede, dar nu este așa.

De fapt, în Germania, datorezi taxe numai dacă tranzacționezi Bitcoin în primul an de la primirea sau achiziția de Bitcoin. După ce se împlinește anul, atunci nu mai datorezi nici o taxă. Se poate spune despre această țară că încurajează deținerea de criptomonede pe termen lung.

Franța, printre cele mai mari taxe

Franța, ca și alte state din lume, încearcă să țină sub control evaziunea fiscală făcută prin criptomonede, astfel că, vânzările unice vor fi taxate cu 66% din profitul înregistrat, având în vedere că nu sunt considerate tranzacții comerciale.

Traderii activi sunt ceva mai puțin taxați, acestora impunându-li-se un impozit progresiv care pornește de la 28%. În această țară, chiar și dacă primești Bitcoin prin moștenire tot va trebui să plătești taxe.

Impozitare pe criptomonede în Norvegia: un sfert din profit 

În Norvegia, există un altfel de impozitare pe criptomonede, pentru că va trebui să plătești o taxă de 25% din profit pentru că astfel de tranzacții sunt văzute ca profituri provenite de pe piața de capital. Partea bună este că, în cazul Norvegiei statul nu te lasă baltă dacă vinzi pe pierdere Bitcoin. Astfel că, pierderile sunt deductibile.

De asemenea, nici minarea de Bitcoin nu scapă netaxată pentru că este considerată venit din alte surse și, prin urmare, trebuie taxată. Companiile trebuie și ele să plătească taxe pe venit din ceea ce câștigă prin tranzacțiile de criptomonede.

Spania, taxare în funcție de tranzacții

În peninsula Iberică, cei care aleg să tranzacționeze Bitcoin pe termen scurt, adică în decurs de mai puțin de un an, vor fi impozitați cu cote cuprinse între 24,75% și 52%.

Cei care aleg să tranzacționeze pe termen lung, în schimb, vor fi taxați cu cote între 19 și 23%. Procentul cu care ești taxat depinde de câți bani câștigi într-un an.

Portugalia este raiul criptomonedelor

În țara vecină Spaniei nu se taxează deloc tranzacționarea cu Bitcoin. Cu toate acestea, legile nu sunt destul de clare cu privire la cum se aplică impozitările sau dacă se aplică. În schimb, dacă ești trader de profesie, atunci va trebui să plătești niște taxe.

Exit mobile version