Celsius a depus o cerere de intrare în faliment – utilizatorii ar putea intra în panică

Creditorul de criptomonede a spus că acțiunea sa voluntară are ca scop facilitarea unui „plan cuprinzător de restructurare”

AdobeStock

Celsius Network a depus o cerere de intrare în faliment la capitolul 11 miercuri seara, după ce o scădere a prețului tokenului stETH l-a împins pe creditorul de criptomonede deja afectat într-o criză de lichiditate.

„Vom privi acest moment ca un moment determinant pentru a acționa cu determinare și încredere pentru a servi comunitatea și pentru a întări viitorul companiei”, a declarat CEO-ul Celsius, Alex Masinsky, într-un comunicat.

Dar mulți membri ai acelei „comunități” ar putea intra în panică. Celsius a întrerupt retragerile clienților pe 12 iunie, invocând „condiții extreme de piață”, iar utilizatorii ale căror fonduri au fost blocate pe platformă de atunci se întreabă probabil dacă își vor mai vedea banii.

Termenii de utilizare ai Celsius nu oferă nicio garanție că depozitele utilizatorilor vor fi protejate în caz de faliment.

Compania arată clar că deponenții care folosesc conturile „Earn” ale companiei, care plătesc rate ale dobânzii de până la 18% la deținerile cripto, acordă lui Celsius dreptul de proprietate asupra fondurilor lor ca o condiție de utilizare. Aceasta înseamnă că, în caz de faliment, activele unui client Earn „pot fi irecuperabile”, conform termenilor săi de utilizare.

Clienții care folosesc conturile „Custody” ale lui Celsius, care nu plătesc dobândă, păstrează dreptul de proprietate asupra fondurilor lor, dar creditorul încă nu garantează utilizatorilor că își vor primi fondurile înapoi în caz de faliment. Rezultatele unei proceduri de insolvență sunt „imposibile de prezis în mod fiabil” și ar putea duce la „pierderea totală a oricăror și a tuturor activelor digitale”, spun termenii de utilizare.

Deocamdată, Celsius spune că urmărește o restructurare mai degrabă decât o lichidare, ceea ce înseamnă că utilizatorii își pot recupera unele dintre active. În declrația sa de faliment, creditorul a susținut că are fonduri disponibile pentru a fi distribuite creditorilor negarantați, cum ar fi clienții săi.

Când moneda stabilă TerraUSD (UST) și tokenul Luna aferent s-au prăbușit în mai, Celsius s-a luptat să-și retragă fondurile din Protocolul Anchor al Terra, care a oferit randamente de 20% la depozitele UST. Recent, a suferit pierderi atunci când stETH, tokenul legat de valoarea ETH, a devenit în mare parte ilichid și a avut un preț mai mic decât Ether.

Creditorul este doar una dintre multele companii de criptomonede care au suferit pierderi din cauza pariurilor riscante pe actualul bear market. Un alt creditor centralizat, Babel, a oprit și el retragerile.

Exchange Voyager Digital a depus faliment, în timp ce fondul cripto speculativ Three Arrows Capital a intrat în procedură de faliment în Insulele Virgine Britanice și, ulterior, a solicitat protecție împotriva falimentului în conformitate cu Capitolul 15.

În ultima lună, Celsius și-a rambursat toată datoria – peste 900 de milioane de dolari – în aplicațiile descentralizate Aave, Compound și MakerDAO, potrivit datelor blockchain și tracker-ului Zapper.

Tokenul nativ al rețelei, Cel, a scăzut cu 20% în ultimele 24 de ore.

CEL: Evoluția prețului
CEL: Evoluția prețului | CoinMarketCap
Exit mobile version