Celsius scade cu 70% după ce compania suspendă retragerile pentru a „stabiliza lichiditatea”

Utilizatorii Celsius au criticat platforma pentru modul în care cred că proiectul și-a gestionat greșit fondurile după prăbușirea Protocolului Anchor

Unsplash

Platforma de staking și împrumut de criptomonede Celsius s-ar putea confrunta cu zvonurile sale de criză de lichiditate, retrăgând Wrapped Bitcoin (wBTC) în valoare de 247 de milioane de dolari de la Aave și trimițându-i la exchange-ul centralizat FTX.

Celsius a anunțat o suspendare bruscă a tuturor retragerilor, schimburilor și transferurilor clienților duminică seara.

„Luăm astăzi această acțiune pentru a-l pune pe Celsius într-o poziție mai bună pentru a-și onora, în timp, obligațiile de retragere. Luăm această acțiune necesară în beneficiul întregii noastre comunități pentru a stabiliza lichiditatea și operațiunile în timp ce luăm măsuri pentru a păstra și proteja activele. În plus, clienții vor continua să acumuleze recompense în timpul pauzei, în conformitate cu angajamentul nostru față de clienți”, potrivit companiei.

Utilizatorii Celsius au criticat platforma pentru modul în care proiectul și-a gestionat greșit fondurile după prăbușirea Protocolului Anchor pe blockchain-ul denumit acum Terra Classic. Proiectul ar putea aborda aceste preocupări cu mișcările recente de stabilizare a lichidității.

Unii cred că, dacă Celsius eșuează, își va vinde ETH (stEth) în staking, ceea ce va duce la o decuplare suplimentară de ETH. stETH este un token furnizat de platforma de creditare Lido ca o dovadă pentru utilizator că a pus la staking ETH. În present, stETH se tranzacționează cu 4,4% mai puțin decât ETH.

Celsius a trimis aproximativ 320 de milioane de dolari către FTX

În jurul orei 01:00 luni, portofelul principal DeFi al lui Celsius a început să experimenteze o mișcare neobișnuită a tokenurilor atunci când a început să elimine wBTC din platforma de staking și împrumut Aave, pe care Celsius o folosește pentru a câștiga dobândă la depozitele sale.

Până acum, 9500 de tokenuri wBTC, în valoare de aproximativ 247 de milioane de dolari, au fost răscumpărate de la Aave. În urma unei serii de tranzacții, toate aceste tokenuri au fost trimise la exchange-ul FTX dintr-un motiv necunoscut.

Pe lângă wBTC, se pare că 54.749 ETH, în valoare de aproximativ 74,5 milioane de dolari la momentul scrierii, au fost trimiși către FTX.

De duminică, 12 iunie, Celsius a pus la staking 204 de milioane de USDC pe Aave. De asemenea, a depus 10 milioane USDC și aproximativ 8,2 milioane de DAI pe Compound, o altă platformă de staking și împrumut DeFi.

Valoarea totală de 222 de milioane de monede stabile puse la staking de Celsius este aproape egală cu valoarea tokenurilor wBTC eliminate, dar tot nu se apropie de valoarea combinată a WBTC și ETH.

Planurile echipei Celsius cu criptomonedele care au fost mutate nu sunt încă clare. Există o posibilitate reală ca să poată vinde activele pe care le-a trimis către FTX, dar o altă opțiune probabilă este aceea că intenționează să pună la staking tokenurile pe care le trimit la bursă pentru a câștiga randamente.

Tokenul CEL al companiei a reacționat rapid, scăzând cu 70% într-o oră, de la un maxim anterior de 0,49 de dolari duminică, până la 0,15 dolari, potrivit CoinMarketCap.

CEL: Evoluția prețului
CEL: Evoluția prețului | CoinMarketCap

Condusă de Alex Mashinsky, compania avea circa 12 miliarde de dolari în active ale clienților printre cei 1,7 milioane de utilizatori ai săi în luna mai, potrivit Financial Times.

Celsius s-a lansat în 2017 și oferă clienților un randament ridicat pentru depozitele cripto, pe care le împrumută altor firme cripto. Împărtășește acel model de afaceri cu BlockFi și Nexo.I’ll take care of creating the new role and preparing the ad. I will have to select them manually

În ultimul an, multe autorități de reglementare au arătat clar că consideră aceste produse de creditare cripto cu randament ridicat ca oferte de valori mobiliare neînregistrate. Până în septembrie anul trecut, patru state (New Jersey, Texas, Alabama și Kentucky) trimiseseră lui Celsius scrisori de încetare și renunțare. În acea lună, Coinbase și-a închis propriul produs Lend planificat după ce SEC a amenințat că va da în judecată compania dacă se lansează.

Ca răspuns la știrile Celsius (și la comparația inevitabilă), CEO-ul BlockFi, Zac Prince, a scris pe Twitter duminică seara că toate serviciile BlockFi „continuă să funcționeze normal”.

Exit mobile version