Chainalysis: 1 din 25 investitori balenă sunt infractori și impart o avere de 25 de mld. dolari

Investitori balenă sunt numiți cei care au peste 1 milion de dolari în criptomonede, în propriile portofele sau conturi.

Foto: Adobe Stock

Aproximativ 4% din toți cei numiți investitori balenă sunt infractori și au împreună un cumul de peste 25 de miliarde de dolari, potrivit ultimei analize făcute de Chainalysis.

Două lucruri ies în evidență cel mai mult: primul este creșterea uriașă a soldurilor penale în 2021 – la sfârșitul anului, infractorii dețineau fonduri în valoare de 11 miliarde de dolari din surse ilicite cunoscute, comparativ cu doar 3 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2020.

prima chainalysis investitori-balenă
Foto: Chainalysis

Al doilea este cât de mult domină fondurile furate. La sfârșitul anului 2021, fondurile furate reprezintă 93% din toate soldurile ilegale, la 9,8 miliarde de dolari.

Fondurile de pe piața Darknet sunt următoarele cu 448 de milioane de dolari, urmate de escrocherii (192 de milioane de dolari), magazinele de fraudă (66 de milioane de dolari) și de ransomware cu 30 de milioane de dolari.

Foto: Chainalysis

Soldurile ilegale au fluctuat, de asemenea, pe parcursul anului, de la un minim de 6,6 miliarde de dolari în iulie la un maxim de 14,8 miliarde de dolari în octombrie.

Fluctuațiile sunt o reamintire a importanței vitezei în investigațiile criptomonedelor, deoarece fondurile ilegale care au fost urmărite cu succes pe blockchain pot fi lichidate rapid.

Desigur, soldurile ielgale pot scădea și din motive întemeiate. Scăderea mare a soldurilor ilegale pe care o vedem mai sus în februarie 2022 se datorează confiscării de 3,6 miliarde de dolari de către DOJ a Bitcoin furat în hack-ul Bitfinex din 2016. În urma confiscării, soldurile ilegale se ridică în prezent la aproximativ 5 miliarde de dolari începând cu 9 februarie 2022.

Foto: Chainalysis

Privind tendințele din toate timpurile, vânzătorii și administratorii de pe piața darknet tind să-și păstreze fondurile cel mai mult înainte de lichidare, în timp ce portofelele cu fonduri furate tind să păstreze cel mai scurt timp.

Acest ultim fragment poate fi surprinzător – cum ar putea fi păstrate fondurile furate pentru atât de puțin timp, dar să reprezinte marea majoritate a soldurilor ilegale? Se pare că majoritatea acestor dețineri aparțin unor portofele extrem de mari, care dețin mai mult decât este tipic pentru alții din categoria fondurilor furate.

Dar ceea ce iese cu adevărat în evidență este cât de mult au scăzut timpii de deținere în general, deoarece duratele medii de deținere în 2021 sunt cu cel puțin 75% mai scurte decât cifrele din toate timpurile din toate categoriile.

Operatorii de ransomware exemplifică în special această tendință, deoarece acum dețin fonduri în medie doar 65 de zile înainte de lichidare. Acesta poate fi un răspuns la presiunea crescândă de aplicare a legii cu care se confruntă atacatorii ransomware.

Investitorii balenă infractori prezintă mai multe variații

Chainalysis a identificat 4.068 de investitori balenă infractori care dețin criptomonede în valoare de peste 25 de miliarde de dolari. Aceștia reprezintă 3,7% din toți investitorii mari în criptomonede – adică portofele private care dețin criptomonede în valoare de peste 1 milion de dolari.

 

Mai jos, grupăm toți investitorii balenă infractori în funcție de cota din criptomoneda totală primită de la adrese ilicite.

Grupul cu cea mai mică cotă este cel mai mare – 1.374 de investitori balenă infractori au primit între 10% și 25% din soldul lor total de la adrese ilicite.

Cu toate acestea, cea mai mare cotă este aproape în urmă, cu 1.361 dintre ei care au primit între 90% și 100% din soldul lor total de la adrese ilicite. În total, 1.333 de investitori balenă infractori au primit între 25% și 90% din toate fondurile de la adrese ilicite.

Fondurile ilicite primite de infractori provin, de asemenea, din surse mai variate decât fondurile care alcătuiesc soldurile ilegale generale.

În timp ce fondurile furate domină soldurile ilegale generale, piețele darknet sunt cea mai mare sursă de fonduri ilicite trimise investitorilor balenă infractori, urmate de escrocherii și de fondurile furate pe al treilea.

Investitori balenă infractori: teoria pune gaz pe focul cripto-scepticilor

Și chiar dacă această informație pare să confirme tot „trâmbițau” autoritățile americane și europene cu privire la criptomonede (n.r. – că utilizarea criptomonedelor este în scop ilicit), veștile bune apar în lumea cripto.

O evoluție pozitivă din ultimul an a fost capacitatea tot mai mare a forțelor de ordine de a confisca activele virtuale de la infractori, se arată în raport.

Am văzut câteva exemple în acest sens în 2021, inclusiv:

Chainalysis: forțele de ordine fac față provocărilor din lumea criptomonedelor

Aceste povești sunt importante nu numai pentru că permit restituirea financiară pentru victimele infracțiunilor bazate pe criptomonede, ci și pentru că infirmă narațiunea conform căreia criptomoneda este un bun de nedepistat, de neconfiscat, perfect pentru infracțiuni.

Dacă infractorii cibernetici știu că forțele de ordine sunt capabile să le confiște criptomonedele, le-ar putea reduce motivația de a le folosi în viitor.

Aceste cazuri ridică, de asemenea, o întrebare importantă: cât de multă criptomonedă este deținută în prezent de entitățile criminale cunoscute pe blockchain și, prin urmare, ar putea fi, teoretic, confiscate de forțele de ordine?

Răspunsul este o funcție nu doar a veniturilor din infracțiuni bazate pe criptomonede în 2021, ci și a veniturilor din toate timpurile din infracțiuni încă deținute de adrese vizibile.

Exit mobile version