China plănuiește să închidă fermele de minat Bitcoin în Mongolia

Mongolia așteaptă reacțiile publicului în urma unei reglementări propuse pe site-ul oficial

China închide fermele de minat Bitcoin în Mongolia

Wit | Adobe Stock

Comisia de Dezvoltare și Reformare a Mongoliei (DRC) a publicat săptămâna trecută o propunere de a implementa măsuri riguroase de reglementare, care urmăresc să ajute regiunea să atingă obiectivele de economisire a energiei în cadrul celui de-al 14-lea plan economic al Chinei, care se întinde din 2021 până în 2025.

Ca parte a scopului pe care și l-au propus, agentia guvernamentală plănuiește să elimine industriile care consumă excesiv energia electrică. Dintre aceste sectoare, cel responsabil de minatul crypto-valutelor excelează la capitolul acesta.

Plănuim să închidem și să eliminăm absolut toate proiectele care minează crypto-monede până la sfârșitul lunii aprilie 2021 – au declarat oficialii DRC

Cum abordează China lucrurile?

Indiferent de abordarea pe care China o va avea față de procesul de restructurare pentru industriile intens-consumatoare de energie, propunerea plănuiește mai departe să controleze adecvat dezvoltarea la scară largă a centrelor de date și interzice cu desăvârșire construirea de noi proiecte care vizează minatul de crypto-monede.

Mongolia Interioară este a treia regiune ca dimensiune din China, după Sichuan și Xinjiang, unde fermierii de bitcoin au cele mai mari investiții în aparatură de minat. Investițiile acestea se datorează faptului că Mongolia se bazează pe termocentrale amplasate local – surse foarte ieftine de energie.

Perioada de consultare publică, în care guvernul chinez așteaptă feedback, va ține încă două zile. În 3 martie, după încheierea perioadei de colectare a părerilor, ne rămâne de văzut dacă Mongolia își va modifica tonul cu privire la crypto-minare.

Mongolia DRC este o branșă locală a Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformare din China (NDRC) – unul dintre cele 21 de cabinete care formează Consiliul Statului – și un planificator economic aflat la cel mai înalt nivel.

Tentativele din trecut ale Chinei de a opri minarea de Bitcoin

În 2019, când NDRC a dorit să actualizeze îndrumarea la nivel macro față de reorganizarea industrială, a adăugat inițial crypto-minarea într-o listă de industrii care ar trebui eliminate.

La câteva luni după procesul de consultanță publică, agenția guvernamentală a retras tot ce-a spus despre crypto-minare în ghidul final de reorganizare.

Nu e prima dată când guvernul Mongoliei încearcă să reducă activitatea de minare. În august 2020, statul a eliminat beneficiile de electricitate pentru 21 de ferme de Bitcoin, inclusiv fermele unor jucători enormi, precum Bitmain sau Ebang.

Exit mobile version