Băncile centrale din China și Pakistan, tot mai supărate pe criptomonede

China și Pakistanul simt că pierd lupta cu criptomonedele, care reprezintă nouă lume financiară

China monedă digitală yuan

Foto: moerschy / Pixabay

Băncile centrale din Pakistan și China par că s-au pus de acord cu privire la utilitatea criptomonedelor. Dacă în China curentul anti-criptomonede capătă un avânt serios, astfel că față de lunile trecute, acum nu se mai tranzacționează decât la o cotație de 10%, în Pakistan, guvernatorul Băncii Naționale spune că vede mai multe riscuri în activele digitale.

Banca Populară a Chinei a declarat, zilele trecute, că tranzacțiile cu Bitcoin provenite din țară au scăzut la 10% de la 90% din totalul mondial.

Scăderea se datorează parțial reprimării din ce în ce mai intense de la Beijing asupra tranzacționării și mineritului de criptomonede, în ultimul deceniu. Țara a interzis tranzacționarea cu Bitcoin încă din 2013 și a scos în afara legii schimburile de criptomonede centralizate în 2017.

Curtea supremă a Chinei i-a amenințat, luna trecută, pe cei implicați în strângerea de fonduri prin vânzări de criptomonede, cu pedepse de până la 10 ani de închisoare.

China a fost centrul de criptomonede al lumii. Bursele majore de cripto, cum ar fi Huobi, au fost fondate în China, în timp ce minerii Bitcoin din țară au extras marea majoritate a monedelor noi.

Reprimarea face parte din eforturile Chinei de a restabili ordinea pe piața financiară internă, potrivit declarației Băncii Populare a Chinei, citată de Live Bitcoin News.

Tranzacționarea cu valută virtuală se numără printre o varietate de activități financiare ilegale enumerate de banca centrală, inclusiv împrumuturile online de la o persoană la alta și strângerea de fonduri de la public fără licențe.

Anunțul vine în urma discuțiilor autorităților financiare internaționale despre cum să împiedice Rusia să eludeze sancțiunile folosind criptomonedele. SUA este determinată să împiedice utilizarea criptomonedelor de către rușii sancționați.

Pe acest subiect, Rusia este tot mai încolțită de sancțiunile financiare pe care țările și instituțiile i le-au impus la nivel mondial după invadarea Ucrainei. Ultimele măsuri de genul acesta au venit din partea procesatorilor de plăți online, Visa, Mastercard și American Express, care au blocat utilizarea cardurilor lor pe teritoriul Rusiei, dar și utilizarea la nivel mondial a cardurilor emise în Rusia.

Toți cei trei procesatori dețin undeva la 98% din piața de carduri din lume.

China și Pakistanul se întrec în reticență

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii de Stat a Pakistanului (SBP) Riza Baqir a făcut publică opinia sa despre criptomonede.

Potrivit lui Baqir, tehnologia din spatele criptomonedelor este „absolut utilă” și are potențialul de a rezolva multe dintre problemele financiare actuale ale lumii, potrivit Coin Quora.

Totuși, el a mai spus că fiecare lucru nou are beneficii și riscuri. Reprezentantul băncii centrale a susținut că treaba lui este să păstreze echilibrul și să evalueze dacă aceste beneficii depășesc riscurile.

În schimb, acesta este sceptic cu privire a lipsa de transparență în cripto ca un risc.

„Nu există nicio modalitate ca autoritatea de reglementare sau o agenție de aplicare a legii să aibă vizibilitate asupra cine face tranzacții și în ce scop. Și, prin urmare, în întreaga lume, există o mulțime de abuzuri cu criptomonede, inclusiv încălcări ale drepturilor omului, trafic de persoane, spălare de bani și multe alte lucruri”, a declarat guvernatorul Băncii de Stat a Pakistanului (SBP) Riza Baqir.

Obiectivul principal al SBP a fost promovarea incluziunii financiare și astfel ar putea limita utilizarea abuzivă a sistemului financiar. De asemenea, acest obiectiv a devenit mai important, Pakistanul fiind pe lista gri a Grupului de acțiune financiară (FATF).

Cu alte cuvinte, Pakistanul fiind sub supraveghere din 2018 pentru multe acuzații de spălare a banilor și finanțare a terorismului, criptomonedele nu sunt considerate ilegale. Cu toate acestea, FATF a cerut guvernului să reglementeze această industrie.

Pakistanul a cunoscut un boom în tranzacționarea și mineritul cripto. Guvernatorul a insistat că industria criptomonedelor are mai multe riscuri decât avantaje, iar SBP a lucrat pentru a dezvolta o abordare adecvată pentru a face față criptomonedelor în viitor.

Exit mobile version