China: WeChat va introduce yuanul digital ca modalitate de plată

China: WeChat va introduce yuan-ul digital ca modalitate de plată

natanielginting | AdobeStock

WeChat, cea mai mare aplicație de mesagerie din China cu peste 1 miliard de utilizatori activi lunar și una dintre cele mai populare soluții de plată, va începe să sprijine moneda digitală suverană a țării.

China lucrează asupra yuanului digital din 2014, însă nu a fost încă lansat la nivel național. Inițiativa WeChat de a sprijini moneda digitală i-ar putea oferi yuanului digital un impuls uriaș dacă oamenii ar începe să plătească cu ajutorul aplicației.

Este posibil ca aplicația WeChat să nu fie atât de cunoscută de utilizatorii din afara Chinei, dar în a doua economie din lume este omniprezentă. Aceasta este adesea numită o super aplicație, care combină diferite servicii precum: mesagerie, rețea de socializare și portmoneu electronic.

WeChat Pay permite utilizatorilor să plătească produsele prin intermediul unui cod QR de pe telefon. Aceasta poate fi folosită și pentru achiziții online. WeChat Pay are peste 800 de milioane de utilizatori activi lunar.

Linghao Bao, analist la firma de consultanță Trivium China, a declarat pentru CNBC:

Consumatorii chinezi sunt atât de blocați în WeChat și AliPay, încât nu este realist să-i convingem să treacă la o nouă aplicație de plată mobilă. Așa că are sens ca banca centrală să facă echipă cu aceste două aplicații

Până în prezent, Banca Populară a Chinei (PBoC), a făcut teste limitate în anumite orașe selectate prin intermediul loteriei, în care a distribuit cantități mici de monede unor cetățeni.

PBoC caută să extindă utilizarea yuanului digital, în ciuda faptului că nu există o dată concretă pentru o lansare la nivel național. În această săptămână, PBoC a lansat o aplicație care permite utilizatorilor din anumite regiuni din China să deschidă un portofel cu yuani digitali. Anterior, utilizatorii puteau obține aplicația doar pe bază de invitație.

În ceea ce privește plățile digitale, piața din China este dominată de WeChat și AliPay. Datorită inițiativei WeChat de a lansa posibilitatea de a plăti cu yuani digitali, PBoC va avea mai multe șanse de a-i determina pe cetățeni să folosească moneda digitală.

Exit mobile version