Coinbase blochează 25.000 de portofele cripto legate de Rusia

Companiile din domeniul cripto încep să cedeze presiunilor și anunță măsuri împotriva persoanelor și entităților din Rusia.

Compania americană Coinbase, care operează una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume, a anunțat că a blocat 25.000 de adrese de portofele cripto legate de persoane și entități din Rusia.

Astfel compania devine prima din domeniu care ia măsuri concrete împotriva Rusiei. Platformele de tranzacționare pentru criptomonede sunt presate, inclusiv de autoritățile din Ucraina, să suspende conturile utilizatorilor ruși, dar majoritatea s-au opus, susținând că astfel de decizii ar încălca principiile de bază ale tehnologiei blockchain, care este descentralizată.

Acesta este și cazul Binance, unde un purtător de cuvânt a afirmat că suspendarea conturilor utilizatorilor ruși ar fi împotriva motivului pentru care tehnologia cripto există.

Utilizatorii ale căror adrese au fost suspendate erau implicați în activități ilegale, potrivit Coinbase. Compania nu a oferit prea multe informații suplimentare.

Într-unul dintre cazuri a fost vorba de un individ din Rusia sancționat încă din 2020. Acesta avea legături cu 1.200 de adrese de portofele criptografice de pe Coinbase. Compania a pus la dispoziția guvernului american toate adresele suspendate.

O adresă de portofel cripto este un set unic de numere și litere asociat cu un portofel pentru criptomonede.

Războiul din Ucraina, moment de cotitură pentru monedele digitale

Mutarea Coinbase ar putea determina și alte platforme, precum Binance sau FTX, să ia decizii similare. Rușii au început să schimbe rublele pe monede virtuale pentru a-și proteja averile sau economiile. Moneda națională a Federației Ruse s-a prăbușit după ce statele vestice au anunțat sancțiuni dure împotriva Moscovei, care a invadat luna trecută Ucraina cu aproape 200.000 de militari.

De cealaltă parte, ucrainenii au cumpărat și ei mult mai multe criptomonede după ce statul a impus legea marțială, iar e-tranzacțiile prin servicii precum Venmo sau PayPal au fost interzise.

Pentru monedele digitale, războiul dintre Rusia și Ucraina s-a dovedit a fi un moment de cotitură. Aceste active au fost folosite pentru finanțarea rapidă, prin donații, a armatei și organizațiilor non-guvernamentale din Ucraina, ca alternativă la aur pentru cei care încearcă să se protejeze de inflație sau ca modalitate de a evita sancțiunile economice de către ruși.

Ucraina a primit până acum donații în criptomonede în valoare de aproape 60 de milioane de dolari, potrivit firmei de cercetare Elliptic. Banii sunt cheltuiți pe arme, echipamente militare, evacuarea cetățenilor din zonele asediate de ruși sau pentru hrană și îngrijiri medicale.

Coinbase
Utilizatorii Coinbase și ai altor platforme de tranzacționare au făcut donații semnificative pentru Ucraina (Sursa: Elliptic)

Rușii au tot mai puține opțiuni după decizia luată de Coinbase

Pentru cetățenii din Rusia opțiunile financiare sunt tot mai limitate. Companii precum PayPal, Visa sau Mastercard s-au retras de pe piață, iar accesul la valute este dificil. Asta în condițiile în care intrarea în incapacitate de plată a Rusiei este aproape sigură, potrivit unor analiști.

Aproximativ jumătate din rezervele băncii centrale sunt blocate, fiind dificil pentru instituție să susțină valoarea rublei sau să finanțeze războiul lui Putin din Ucraina. Companii precum Gazprom sau Rosneft au, de asemenea, dificultăți cu respectarea angajamentelor financiare.

Deși au refuzat să suspende conturile utilizatorilor din Rusia, platformele de tranzacționare de criptomonede au făcut donații semnificative pentru Ucraina. FTX a anunțat că a oferit câte 25 de dolari fiecărui utilizator ucrainean, iar Binance a donat 10 milioane de dolari și a lansat o campanie de crowdfunding pentru a atrage fonduri suplimentare.

Exit mobile version