Coreea de Nord pierde milioane de dolari pe fondul prăbușirii pieței cripto

Găsirea unui broker care să schimbe criptomonedele în monede fiat lasă adesea țara cu doar o treime din valoarea fondurilor furate

Unsplash

Coreea de Nord este lider mondial în ceea ce privește criminalitatea crypto, cu peste 15 furturi cibernetice înregistrate în valoare de 1,59 miliarde de dolari. Cu toate acestea, recentele tulburări de pe piața crypto a șters milioane de dolari din portofoliul crypto al țării.

Țara a fost legată de numeroase atacuri cibernetice care vizează crypto, inclusiv hack-ul de 622 de milioane de dolari a jocului play-to-earn Axie Infinity.

În februarie, un raport al Națiunilor Unite a sugerat că programele nucleare ale Coreei de Nord au fost finanțate cu criptomonede. 

Prăbușirea bruscă a valorii pieței crypto, care a început în mai pe fondul unei încetiniri economice mai ample, complică capacitatea Coreei de Nord de a profita de furturi și ar putea afecta modul în care intenționează să-și finanțeze programele nucleare, au spus două surse guvernamentale sud-coreene pentru Reuters.

Potrivit unui raport realizat de Chainalysis, Coreea de Nord a furat aproximativ 170 de milioane de dolari în criptomonede din 49 de hack-uri, de-a lungul a patru ani. Valoarea acestor fonduri furate a scăzut acum la 63 de milioane de dolari.

Hack-uri legate de Coreea de Nord după valoarea totală piratată și numărul total de hack-uri
Hack-uri legate de Coreea de Nord după valoarea totală și numărul total de hack-uri | Chainalysis

Între timp, veniturile dintr-un atac asupra bridge-ului Ronin, folosit de Axie Infinity, ar putea valora acum doar o treime din valoarea sa inițială.

Monedele Ether furate în acel hack ar fi putut fi vândute pentru 622 de milioane de dolari la acea vreme, dar în prezent valorează aproximativ 230 de milioane de dolari, potrivit analistului TRM Labs Nick Carlson.

Cu toate acestea, Carlson a declarat pentru Reuters că cea mai mare parte a ETH furat a fost schimbat pentru Bitcoin, ceea ce face ca valoarea exactă a pierderilor să fie mai greu de măsurat.

Un alt raport al CNAS subliniază că furtul este doar prima parte, iar găsirea unui broker care să convertească criptomonedele în monede fiat sau Bitcoin (BTC) lasă adesea Coreea de Nord cu doar o treime din valoarea fondurilor efectiv furate.

Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni multiple de pe tot globul, ceea ce face dificilă tranzacționarea sau tranzacțiile pe piața internațională, iar experții cred că acest fapt i-a împins să privească criptomonedele ca o alternativă.

Cu toate acestea, potrivit Reuters, criptomonedele reprezintă doar o fracțiune din fondurile Coreei de Nord, cei mai mulți bani provenind din contrabanda de cărbune și din tranzacțiile dubioase cu China.

Un raport de la Coincub.com indică faptul că Coreea de Nord a angajat 7.000 de hackeri  pentru a strânge fonduri prin atacuri cibernetice, ransomware și piratare a protocoalelor criptografice.

Exit mobile version