Creditorii Mt. Gox vor primi peste 9 miliarde de dolari în Bitcoin

Rambursarea ar putea reprezenta o nouă amenințare de vânzare pentru o piață deja afectată

AdobeStock

Creditorii defunctului exchange de criptomonede Mt. Gox sunt tot mai aproape de a fi rambursați, potrivit unei scrisori a administratorului de faliment al companiei.

Termenul de creditor se referă la diferitele victime care au suferit pierderi atunci când exchange-ul de criptomonede a fost spart în 2014.

Administratorul solicită creditorilor să se înregistreze online și să indice modul în care doresc să fie rambursați. Când vor fi efectuate plățile și sumele specifice nu au fost menționate în scrisoare.

Deși incidentul a dus la o pierdere de peste 700.000 de Bitcoini în 2014, se presupune că au fost recuperate mai puțin de 150.000 de monede, pe care administratorii le vor oferi utilizatorilor pentru a atenua unele dintre pierderi.

BTC deținuți de Mt.Gox
BTC deținuți de Mt.Gox | Glassnode

Creditorii pot alege să fie rambursați în Bitcoin, Bitcoin Cash sau monede fiat.

În funcție de alegerea utilizatorilor autorizați, această opțiune ar putea permite ca 141.686 de monede BTC să redevină lichide, reprezentând o nouă amenințare de vânzare pentru o piață deja afectată.

Creditorii Mt. Gox au primit o scrisoare de la avocatul Nobuaki Kobayashi, administratorul desemnat în procesul de reabilitare Mt. Gox, care a confirmat că „se pregătește să facă rambursări” către titularii de cont.

Pe lângă metoda de plată, creditorii ar trebui să aleagă și „dacă vor primi sau nu o rambursare anticipată a sumei, notează documentul.

Având în vedere că prețul Bitcoin era o fracțiune din valoarea actuală de piață de aproximativ 21.000 de dolari, s-a speculat în comunitate că mulți creditori ar putea alege să-și vândă Bitcoinii pentru numerar – direct sau indirect. Asta pentru că, deși detaliile nu au fost anunțate, administratorul ar lichida o sumă echivalentă de Bitcoin pentru a-i plăti pe cei interesați să primească monedă fiat.

Ki Young Ju, CEO al platformei de analiză on-chain CryptoQuant, a reacționat sfătuind investitorii să stabilească alerte de preț la începutul plăților.

Bitcoin s-a tranzacționat în intervalul de aproximativ 700 și 300 de dolari în 2014.

Ce s-a întâmplat cu Mt. Gox?

Mt. Gox a fost unul dintre primele exchange-uri de Bitcoin din lume și a început tranzacționarea automată pe 18 iulie 2010. La un moment dat, reprezenta peste 80% din volumul global de tranzacționare Bitcoin.

În februarie 2014, au început să circule zvonuri că Mt. Gox ar fi fost spart, iar exchange-ul a suspendat oficial tranzacționarea în acea lună, după o serie de „furturi”.

Până la sfârșitul lunii februarie, CEO-ul Mt. Gox, Mark Karpeles, a demisionat din funcția sa din consiliul de administrație al Fundației Bitcoin din cauza controversei.

În martie, compania a depus cerere de protecție în caz de faliment, echipa sa juridică declarând datorii de peste 60 de milioane de dolari la acea vreme. Peste 700.000 de BTC au fost „pierduți”, Karpeles dând vina pe probleme tehnice cu protocolul Bitcoin.

Când Mt. Gox s-a prăbușit, a declanșat o panică în rândul investitorilor, deoarece prețul criptomonedei emblematice a scăzut de la aproximativ 800 de dolari la 400 de dolari.

Exit mobile version