3 vești proaste pentru cripto-minerii kazahi: Statul pregătește o taxare agresivă

Cripto-minerii din Kazahstan sunt puși în fața unui nou posibil exod către state mai primitoare din punct de vedere fiscal. Autoritățile din Asia Centrală vor să-i taxeze pe mai multe activități

Foto: Abobe Stock

Cripto-minerii kazahi au parte de o nouă surpriză neplăcută, după ce autoritățile centrale din Kazahstan au venit cu o propunere legislativă prin care energia electrică se va scumpi de peste patru ori, special pentru această categorie economică.

Guvernul din Asia Centrală a propus trei creșteri consecutive de preț la electricitate și a pregătit și taxe speciale pentru minerii de criptomonede.

Toate veștile din februarie vin după ce, luna trecută, Kazahstanul a fost cuprins de revolte violente ale căror efecte s-au văzut la nivel mondial pe piața criptomonedelor.

După ce, anul trecut, în iunie, China a scos în afara legii minatul de criptomonede, Kazahstan a devenit un paradis al minatului de Bitcoin. Foarte mulți dintre vecinii chinezi și-au relocat acolo și s-au bucurat de prețuri mici la electricitate, dar și de taxe infime pentru fabricile lor.

Revenind la revoltele mortale de la începutul anului, autoritățile kazahe au cerut ajutorul trupelor ruse pentru a stabiliza situația, care degenerase sever din cauza prețurilor exagerate la combustibil. În timpul revoltelor, autoritățile au decis și blocarea internetului, iar ca rezultat, aproape 20% din capacitatea mondială de minare a Bitcoinului a dispărut. Ca efect, principala criptomonedă a scăzut la nivelul ce nu au mai fost întâlnit din septembrie 2021.

cripto-minerii kazahi proteste violente kazahstan

Cripto-minerii kazahi devin nervoși. Prețul electricității se cvatruplează

În urmă cu câteva zile, vice-ministrul de finanțe Marat Sultangazyiev a propus o majorare a prețului la electricitate special pentru cripto-minerii kazahi, de la 0,0023 de dolari pe Kwh la 0,01 dolari pe Kwh.

Acesta s-a inspirat din taxele pe care țara le are pentru cazinouri, astfel încât, vrea să impoziteze special fiecare procesor și părți de unitate computerizată care sunt folosite la minarea de criptomonede.

De asemenea, pentru că vrea să profite tot mai mult de legile aspre din China și chiar din Rusia, oficialul a mai propus ca aparatura folosită la minat de criptomonede să nu mai fie exceptată de la TVA.

Prinși în menghina politicienilor oportuniști

După ce s-au refugiat cu afacerile din China, acum, cripto-minerii kazahi se văd cu mâna forțată. Iar după, revoltele de luna trecută, lucrurile nu arată prea bine pentru piața criptomonedelor, în condițiile în care această țară a devenit al doilea „producător” de Bitcoin, după SUA, cu un hashrate de 18%.

Problema pentru țara din Asia Centrală este că minatul de criptomonede a pus presiune pe rețeaua națională de electricitate. Încă de când minerii au început să-și mute afacerile acolo, țara a cunoscut o creștere a consumului de electricitate de 8%. Din acest motiv, autoritățile locale iau în considerare construcția de centrale nucleare pentru a face față cererii de electricitate tot mai crescute.

Cripto-minerii kazahi, goniți până ajung într-un paradis fiscal

Dacă toate taxele propuse de autorități vor intra în vigoare, s-ar putea ca toți minerii care au venit în Kazahstan pentru a profita de curentul ieftin să se relocheze către destinații mai prietenoase pentru portofelele lor.

Așa cum există state devenite paradisuri fiscale, precum Cipru, Irlanda, Malta pentru marile corporații mondiale, la fel s-ar putea să apară și state care vor dori să profite de plus valoarea pe care o creează cripto-minerii kazahi și să le ofere condiții ideale pentru desfășurarea afacerilor.

Dacă în ultimele zile, Bitcoin a cunoscut o ascensiune demnă de invidiat, ajungând din nou la o cotație de 44.000 de dolari per unitate, în ultimele ore acesta a început să dea semne de „oboseală”. Scăderea de câteva sute de dolari, după ce a trecut de pragul de 44.000 de dolari ar putea să fie cauzată și de veștile care vin din Kazahstan.

Cert este că, piața criptomonedelor începe să primească tot mai multe lovituri din partea autorităților din întreaga lume, care devin tot mai cripto-sceptice, mai ales că, încă, se merge pe motivația că monedele virtuale sunt folosite pentru activități ilicite.

Exit mobile version