Criptomonedele, colac de salvare pentru cetățenii din statele cu economiile aflate la pământ

Instabilitatea economică din unele țări a crescut masiv cererea pentru monede digitale.

Foto: Pixabay

În Argentina, stadioanele, autobuzele și panourile publicitare sunt pline de reclame la platforme de tranzacționare de criptomonede. O astfel de companie este sponsorul principal al celei mai importante competiții fotbalistice din țară.

Mai mult, tot mai mulți angajați preferă să fie plătiți în criptomonede pentru a se proteja de inflația foarte mare și volatilitatea monedei naționale a Argentinei, transmite Bloomberg. Legea permite ca până la 20% din salariu să poată fi plătit în natură. În statul din America de Sud sunt mai mulți lucrători plătiți în monede virtuale decât în orice altă țară, potrivit companiei Deel, care oferă servicii de salarizare în 150 de țări.

În special companiile din sectorul tehnologic plătesc o parte din salariile angajaților în criptomonede stabile, legate de evoluția dolarului american. Alte monede digitale populare sunt Bitcoin și Ethereum. Unele firme depășesc procentul de 20%, potrivit lui Andres Ondarra, reprezentant al Bitsp, o platformă de tranzacționare din regiune.

Numărul companiilor care își plătesc angajații în criptomonede a crescut cu 340% în ultimele 12 luni în Argentina, potrivit companiei cripto Buenbit. Majoritatea sunt firme mici și mijlocii.

criptomonede
ATM-urile cu criptomonede, o imagine obișnuită în Argentina

Nu doar în statele cu economia aflată la pământ sunt oameni care preferă să fie plătiți în criptomonede. Același lucru se întâmplă în SUA, state vestice, dar și în România. În Occident, monedele digitale preferate sunt Bitcoin, Ethereum și Dogecoin, potrivit firmei BitPay.

Autoritățile din unele țări încearcă să descurajeze folosirea criptomonedelor

Banca centrală din Argentina nu este mulțumită cu această situație și a avertizat cetățenii că riscă să piardă bani, că economiile lor în criptomonede pot ajunge pe mâinile hackerilor și că acestea nu sunt protejate de fondurile de garantare pentru depozite.

Mai mult, Fondul Monetar Internațional (FMI) i-a cerut guvernului de la Buenos Airos să descurajeze folosirea monedelor digitale, ca parte a unui acord semnat pentru un ajutor în valoare de 45 de miliarde de dolari. Potrivit FMI, aceste instrumente financiare sunt folosite pentru spălare de bani și descentralizare. Organizația financiară internațională a făcut presiuni similare și în privința Ecuadorului, un stat foarte prietenos cu Bitcoin.

Oamenii din statele cu economii aflate în criză preferă monedele virtuale și deoarece acestea pot fi mai ușor convertite în active sigure disponibile în străinătate.

În alte state, precum cele sărace sau emergente din sud-estul Asiei, activele cripto au scos efectiv oameni din sărăcie. Aceștia câștigă criptomonede în jocuri de tip play-to-earn, precum Axie Infinity. Dominic Lumabi, un tânăr de 26 de ani din Filipine, câștigă între 155 și 195 de dolari pe lună, cam jumătate din salariul pe care îl are la locul de muncă actual.

Și în țările cu economii avansate oamenii sunt interesați de posibilitatea de a primi măcar o parte din salarii în criptomonede. Un studiu realizat de Visa în șapte țări arată că aproape un sfert din filmele mici sunt interesate să ofere această opțiune angajaților în 2022.

Totodată, 13% din consumatorii din statele respective se așteaptă ca magazinele să înceapă să accepte în acest an plata în monede virtuale. Țările incluse în studiu sunt: SUA, Brazilia, Singapore, Canada, Germania, Irlanda și Rusia.

În cazul Rusiei, oamenii sunt nevoiți în acest moment să îți plaseze economiile în criptomonede pentru a scăpa de sancțiunile economice dure impuse Moscovei după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Exit mobile version