Criptomonedele s-au „înecat” într-o mare roșie. Corecție sau baie de sânge?

Aproape toate criptomonedele au înregistrat căderi colosale de preț astăzi

criptomonedele pe scădere-min

Foto: Adobe Stock

Criptomonedele au căzut, pur și simplu, astăzi, toate înregistrând pierderi de cotații extrem de valoroase. Dintre toate, XRP a suferit cea mai mare cădere, ridicându-se la aproape 25%. Dar, pe de altă parte, nici Bitcoin nu a fost mai presus, moneda dominantă înregistrând o prăbușire de 10%.

O scădere și mai agresivă a Bitcoin ar duce criptomoneda la o capitalizare sub 1 trilion de dolari, în condițiile în care, la ora redactării, acestui material, se tranzacționează în jurul cotației de 55.000 de dolari. Aceasta este cu 10.000 de dolari mai mică față de recordul pe care l-a înregistrat recent.

Mai mult, întreaga capitalizare a criptomonedelor a scăzut, astăzi, undeva la sub 2,05 trilioane de dolari.

Criptomonedele au căzut pe capete

Ethereum, după  ce a atins și el recordul de peste 2.500 de dolari, se tranzacționează, în prezent la 2.120 de dolari, astfel că, pe ultimele 24 de ore, deprecierea celei de-a doua criptomonede s-a ridicat la 12%.

Ceea ce pare ciudat este că nimic nu pare să reușească să redirecționeze criptomonedele din nou spre creștere, mai ales în condițiile în care, nu există știri negative care să le fi tras în jos și nici alte actiuni care să fi incitat la vânzări masive. Cu toate acestea, a apărut o teorie conform căreia, aceasta a fost o schemă de pump and dump la nivelul tuturor criptomonedelor din care doar câțiva oameni au avut de câștigat.

Și pentru că zilele trecute s-a văzut foarte bine efectul FOMO (Fear Of Missing Out), dacă a fost o schemă de pump and dump, aceasta sigur a fost alimentată și de dorință oamenilor de a nu pierde trenul îmbogățirii rapide. Din această cauză, traderii nu știm cum să reacționeze la actuala scădere abrupta a criptomonedelor.

Nimeni nu știe dacă ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost o corecție sau „doar” o baie de sânge în care criptomonedele s-au înecat în marea roșie a tranzacționarilor. Chiar și așa, indiferent de mișcările din ultimele zile, care au dat o volatilitate foarte mare în piața criptomonedelor, aceasta rămâne în continuare una stabilă și puternică.

XRP de la marea speranță, la mare dezamăgire

Revenind la criptomonedele din top 10, XRP este moneda digitală cu cea mai mare depreciere, la ora redactării acestui material, moneda Ripple înregistrând o cădere de 23%, ajungând să fie tranzacționată la 1,28 de dolari, după ce zilele trecute, aceasta se apropia vertiginos de cotația de 2 dolari. Astfel că, prin comparație, căderea totală de la acel maximum până la cotația de astăzi însumează o pierdere de valoare de 30%.

Binance Coin care a ajuns a treia monedă, după capitalizare, în clasamentul realizat de Investing.com, a atins la începutul săptămânii, o cotație maximă de peste 630 de dolari, iar acum „se zbate” să-și păstreze poziția aproape de 460 de dolari. Per total deprecierea acestei criptomonede însumează și ea un procent de aproape 25%, dar în ultima zi, aceasta a fost de numai 14%.

CEO-ul Binance Changpeng Zhao a reacționat pe Twitter avertizând că mesajul său nu este un sfat financiar, dar că investitorii încearcă să se înlăture unii pe alții de pe piață. Acesta a lăsat să se înțeleagă că traderii și investitorii ar trebui să continue să-și facă temele legate de acțiunile viitoare și să prevină viitoare posibile pierderi care poate nu vopr mai putea fi recuperate.

Se poate spune despre mesajul acestuia că a avut și o altă latură, cea de a-i calma pe investitori în a nu cădea în capcana FUD (Fear, Uncertainty, Doubt – Teamă, Incertitudine, Îndoială).

Dogecoin, câștigătoarea din marea roșie

În toată această decădere a criptomonedelor, una singură din top 10 a reușit să stea pe plus, chiar și astăzi. Este vorba despre Dogecoin care s-a tranzacționat la peste 30 de cenți, și chiar a înregistrat o mică majorare de preț de 2%, adunând în ultima săptămână o creștere de 340%.

Cardano a scăzut și ea cu 15% și se tranzacționează undeva la 1,19 dolari.

Polkadot și-a diminuat valoarea cu 23% până la 36,26 de dolari.

Litecoin și Bitcoin Cash au scăzut cu 17% și, respectiv, 19%.

Exit mobile version