Victimele propriului succes: criptomonedele atrag atenția reglementatorilor

Victimele propriului succes, asta se poate spune despre monedele virtuale că au ajuns, după ce, în ultimele luni, au crescut exponențial în valoare

Sondaj: Aproape 50% dintre investitorii în criptomonede, au făcut prima achiziție în 2021 criptomonedele victimele propriului succes

Foto: Roger Brown / Pexels.com

Victimele propriului succes, asta se poate spune despre monedele virtuale că au ajuns, după ce, în ultimele luni, au crescut exponențial în valoare, aducând profituri considerabile celor care au avut curaj să investească în ele.

Situația actuală ar putea părea, la prima vedere, favorabilă fanilor Bitcoin și a restului de criptomonede, dar trendul ascendent pe care se află acum s-ar putea întoarce imediat împotriva lor.

Criptomonedele sunt din ce în ce mai vizibile și au un grad de penetrare extrem de ridicat, mai ales dacă ne uităm și la investitorii din retail.

Iar peste toate acestea, Bitcoin este luată în considerare pentru a fi folosită ca rezervă valutară și ca metodă de plata pentru unele produse. Mai mult, moneda dominantă se pregătește să spargă pragul de capitalizare de un trilion de dolari.

În tot acest timp, Ethereum are propriul drum, iar XRP se luptă cu un proces care ar putea să o coste extrem de mult. Binance Coin a crescut și ea de 6-8 ori de la începutul anului.

Victimele propriului succes

Cifra de un trilion de dolari pentru capitalizarea Bitcoin nu este doar un reper simbolic. Suma este suficient de ridicată încât să atragă o serioasă atenție băncilor centrale. Potrivit analiștilor financiari, comentarii oficiale pe un ton reținut sau chiar avertismente directe (FCA a oferit unul dintre cele mai directe: se pot pierde toți banii investiți în monede virtuale) au limitat avansul, dar nu au fost decât o frână temporară, în perspectiva mai largă.

Cu toate acestea riscul unei reglementări severe nu a dispărut, ba, analiștii financiari cred că el a devenit chiar mai ridicat. Cu cât devine mai valoros și e mai utilizat, în special prin legare la sistemul financiar global, cu atât pericolul unei abordări mai puțin prietenoase din partea autorităților devine mai mare.

Pe termen scurt, însă, prețul în sine poate reprezenta o problemă: aprecierea prea rapidă va oferi tentații (de a vinde pentru a „asigura” profitul) în creștere celor care au intrat în scop speculativ, și chiar unei părți a celor care au un orizont mediu de deținere. Se poate spune că, pentru moment, riscul principal ar fi ca Bitcoin, alături de alte monede, să devină victimele propriului succes.

La nivel mondial, încă nu există așa multe reglementări legate de tranzacțiile cu criptomonede, deși, anul acesta, Marea Britanie deja a făcut primii pași mai serioși în acest sens. Mai mult, Rusia ceruse angajaților din domeniul public să renunțe la tot ce înseamnă criptomonede.

În Israel, criptomonedele sunt taxate ca fiind active, în Bulgaria acestea sunt impozitate după principiul activelor financiare, în timp ce în Elveția criptomonedele sunt văzute ca monedă straină.

În Danemarca, tranzacțiile cu criptomonede sunt supuse legilor de impozitare, iar pierderile din aceste tranzacții sunt deductibile.

Între timp, Bitcoin pare că merge pe principiul „încă o zi, încă un record spart”, iar deși acest lucru pare acum pozitiv, este foarte posibil ca, în curand, să vedem o corecție severă a pieței.

Cum se impozitează tranzacțiile cu criptomonede în România

Și în România se poate spune despre criptomonede că sunt victimele propriului succes, mai ales că românii care au avut venituri constante din criptomonede, în cuantum de peste 600 de lei anual, trebuie să-și raporteze veniturile și să plătească. Veniturile din monede virtuale aferente anului 2020 vor fi declarate în anul 2021, pentru stabilirea taxelor datorate.

Declararea sumelor câștigate din tranzacțiile cu criptomonede se va face prin depunerea la ANAF a cunoscutei Declarații Unice pentru persoanele fizice, termenul anual de depunere fiind 15 martie. Persoanele fizice vor raporta câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție. Aceste sume vor fi impozitate cu 10% – impozit pe profit.

În plus, dacă veniturile din criptomonede sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, contribuabilii vor trebui să achite și CASS – în cotă de 10%. Cele 12 salarii minime reprezintă în 2021 suma de 27.600 de lei.

Exit mobile version