Cum cheltuiește Ucraina donațiile primite în criptomonede

Guvernul din Ucraina încearcă să fie transparent cu modul în care cheltuiește criptomonedele donate de oameni din întreaga lume.

Cum cheltuiește Ucraina donațiile primite în criptomonede

Foto: Pexels

De la izbucnirea războiului cu Rusia, Ucraina a primit donații în criptomonede în valoare de peste 31 de milioane de dolari. Guvernul de la Kiev a publicat pe Twitter datelor portofelelor cripto în care oamenii pot vira Bitcoin, Ether și alte monede digitale.

Tranzacțiile cu unele criptomonede pot fi urmărite doar până la un punct. De acolo este aproape imposibil de aflat ce s-a întâmplat cu banii.

O platformă de tranzacționare ajută guvernul din Ucraina

Publicația TechCrunch a aflat pe ce cheltuiesc ucrainenii o parte din donații. În cazul Ether și Tether, criptomonedele merg pe platforma de tranzacționare Kuna din Kiev.

„Kuna.io oferă suport tehnic pentru campania de strângere de fonduri a Ucrainei. Toate fondurile sunt în siguranță și sunt direcționate către guvern la cererea acestuia”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Fondatorul Kuna, Michael Chobanian, a oferit și mai multe detalii. El a creat recent un cont de Twitter pentru a oferi informații despre donațiile primite.

„L-am creat pentru că trebuie să vorbim cu restul lumii”, a declarat el, precizând că în Ucraina rețeaua de socializare nu este populară.

O mare parte din bani sunt cheltuiți pe echipamente și provizii care merg direct la armată. Chobanian nu are voie să spună exact ce bunuri sunt cumpărate. El este, însă, sigur că la final guvernul va prezenta un raport în care va arăta pe ce a cheltuit banii.

Kuna operează de asemenea un fond propriu, iar banii merg toți pentru ajutorarea armatei și a civililor din Ucraina. Chobanian spune că firma lui a cumpărat drone, combustibil și alte provizii pentru armată sau hrană pentru cetățeni. Mai mult, sunt acoperite cheltuielile cu transportul persoanelor mutate din locuri periculoase precum Kiev sau Harkov, cele mai mari două orașe din Ucraina.

Țara a primit recent o nouă serie de drone Bayraktar TB2, de producție turcească. Acestea au fost folosite până acum cu mare succes împotriva forțelor invadatoare. O astfel de dronă costă 5 milioane de dolari. Nu știm, însă, dacă bani din donații au fost folosiți pentru cumpărarea lor.

Interesant este faptul că platforma Kuna nu transformă toate criptomonedele primite în bani fiat. Un procent mare din plăți este făcut în monede virtuale.

„Plătim în cripto, în euro, în dolari – toate tipurile de tranzacții”, a explicat Chobanian.

Criptomonedele îi ajută și pe ruși

Sume uriașe au fost strânse, de asemenea, de mai multe organizații non-guvernamentale din Ucraina. Come Back Alive, un ONG care oferă echipament pentru armata ucraineană, acceptă monede virtuale încă din 2018. Organizația a strâns până acum fonduri totale în valoare de peste 20 de milioane de dolari, din 50 de țări.

Criptomonedele ajută Ucraina în aceste momente dificile, dar îi ajută și pe ruși. Foarte mulți cetățeni, dar și oameni bogați din Rusia, schimbă rublele pe monede virtuale pentru a-și proteja averea. Moneda națională rusă a atins un minim istoric după izbucnirea războiului.

În aceste condiții, Ucraina a cerut marilor platforme de tranzacționare de criptomonede, precum Binance sau Coinbase, să suspende conturile utilizatorilor din Rusia. Acestea au refuzat, pe motiv că o astfel de decizie ar fi contrară valorilor pe care este bazată industria cripto.

Marile companii care operează platforme de tranzacționare cripto s-au implicat, însă, în criza din Ucraina. FTX a anunțat că a donat câte 25 de dolari fiecărui utilizator ucrainean, iar Binance a oferit 10 milioane de dolari în scopuri umanitare.

Exit mobile version