Cum Tether este utilizat pentru a transfera bani din Rusia

Persoanele fizice pot cumpăra USDT pentru numerar la Moscova și după pot vinde USDT pentru numerar în Londra fără înregistrare, verificarea identității sau acte de identitate

Cum Tether este utilizat pentru a transfera bani din Rusia

Branch-ul rus al Transparency International, o organizație non-guvernamentală anti-corupție, a găsit cel puțin opt brokeri OTC (over-the-counter) din Moscova dispuși să vândă mii de dolari în stablecoins, cum ar fi Tether (USDT), pentru numerar.

În ciuda eforturilor Statelor Unite și ale țărilor europene de a izola majoritatea băncilor rusești de la sistemul financiar global, fluxul de bani între Rusia și Occident continuă.

Cercetătorii și-au concentrat atenția asupra Marii Britanii, deoarece este o destinație populară pentru banii rușilor, cum ar fi investițiile companiilor ruse și economiile lor.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Statele Unite și țările europene au luat măsuri pentru a deconecta Rusia de la sistemul financiar mondial în scopul de a reduce capacitatea acesteia de a finanța invazia.

Una dintre măsurile principale a fost restricționarea majorității băncilor rusești de a accesa Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), sistemul internațional de transfer bancar interbancar.

Conform Banki.ru, un site de știri financiare rus, un număr limitat de bănci rusești încă pot face transferuri valutare prin sistemul SWIFT. Cu toate acestea, cele mai mari bănci din țară nu sunt restricționate.

Tranzacțiile efectuate de băncile cu acces la sistemul global sunt frecvent supuse întârzierilor și verificărilor suplimentare de la băncile străine, care pot dura câteva luni.

În plus, toamna trecută, Uniunea Europeană a interzis cetățenilor ruși să folosească servicii de crypto în Europa.

Cum ajută Tether la transferul de bani

În ciuda faptului că majoritatea băncilor din Rusia au fost tăiate de SWIFT și Uniunea Europeană a interzis cetățenilor ruși să folosească servicii crypto în Europa, există încă modalități de a transfera sume mari de bani peste granițe fără a le declara la controlul vamal.

De exemplu, persoanele fizice pot cumpăra USDT pentru numerar în Moscova și apoi să îl vândă pentru numerar în Londra, toate fără înregistrare, verificarea identității sau acte de identificare.

Potrivit raportului, primul pas este cumpărarea USDT în Moscova, lucru ușor de făcut deoarece cel puțin opt brokeri OTC au fost găsiți și care manipulau peste 10.000 de crypto.

Filiala rusă a Transparency Internațional a găsit opt astfel de brokeri, printre care Pridechange, Bitokk, Alfa.exchange, Finex24, Mychange, 24ExPay, Trust-exchange și Suex-ul sancționat.

Cumpărătorii găsesc apoi firme OTC dispuse să cumpere USDT pentru lire sterline în Marea Britanie, cu un comision de la 1% la 3% și livrare banilor în aceeași zi într-un loc convenit în Londra. Nu este necesar niciun act de identitate, iar curierii cer uneori o fotografie a bancnotei cu un număr de serie și o descriere a hainelor clientului pentru a-i identifica.

Potrivit calculelor celor de la Transparency, cele mai active dintre cele 15 portofele crypto ale acestor firme OTC primesc și trimit între 420.000 și 470.000 de dolari pe lună. Aceste portofele trimit în principal fonduri către mai multe platforme de tranzacționare crypto, inclusiv Huobi, Binance și exchange-uri rusești MEXC și Garantex.

În ciuda faptului că aceste tranzacții prezintă riscuri, deoarece clienții trebuie să aibă încredere în contrapartide anonime  care se află în spatele unor username-uri de pe Telegram, deoarece vânzătorul trimite întâi criptomonedele și primesc banii în câteva ore. Investigația Transparency International evidențiază limitările sancțiunilor politice în oprirea completă a fluxului de fonduri neidentificate.

Transparency International expune brokerii OTC

Transparency a descoperit că Trust-exchange este un furnizor OTC care schimbă USDT în euro în Praga, Republica Cehă. Portofelul USDT oferit de Trust-exchange a procesat mai mult de 3,7 milioane de dolari din aprilie.

Alfa.exchange oferă o gamă largă de opțiuni pentru tranzacții cu numerar și a procesat mai mult de 1,8 milioane de USDT din octombrie. Site-ul firmei afirmă că utilizatorii pot vinde USDT pentru numerar în diverse orașe din Rusia, SUA și Europa. Când s-a întrebat despre o locație de livrare în Londra, Alfa.exchange a sugerat să se întâlnească cu un curier în zona Norbury, la un sală de fitness locală.

Alte platforme OTC care oferă încasări în lire sterline includ 24ExPay, care a procesat peste 7,2 milioane de USDT prin portofelul său USDT din septembrie 2021, și Pridechange, care a primit și a trimis peste 3,7 milioane de dolari din aprilie 2022.

În concluzie, utilizarea Tether în această manieră demonstrează reziliența și versatilitatea criptomonedelor, precum și posibilitatea lor de a ocoli sistemele financiare tradiționale și sancțiunile internaționale.

Exit mobile version