Moneda stabilă algoritmică Dai supraviețuiește chiar și după prăbușirea TerraUSD

În pofida faptului că toată lumea încearcă să pună capăt monedelor stabile algoritmice, Dai a supraviețuit

Dai supraviețuiește chiar și după prăbușirea monedei stabile algoritmice TerraUSD

Eșecul recent al monedelor stabile a atras multă atenție din partea investitorilor, UST fiind doborât iar USDT pierzând pentru scurt timp paritatea cu dolarul american.

USDC pare să fi ieșit învingător în topul criptomonedelor stabile. Potrivit datelor prezentate de CoinMarketCap, a doua cea mai puternică monedă stabilă de pe piață a făcut un salt de la o capitalizare de piață de aproximativ 48 de miliarde de dolari pe 11 mai, la peste 53 de miliarde de dolari până în prezent.

USDC: Evoluția capitalizării de piață | CoinMarketCap
USDC: Evoluția capitalizării de piață | CoinMarketCap

La polul opus se află liderul pieței, Tether (USDT). În aceeași perioadă, capitalizarea de piață a USDT a scăzut de la puțin peste 83 de miliarde de dolari la 73 de miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap.

Tether: Evoluția capitalizării de piață

Printre aceste monede stabile se poate evidenția Dai, prima și cea mai mare monedă stabilă algoritmică descentralizată de pe piață, înainte de ascensiunea stelară a UST. Dai a reușit să se mențină legat de dolarul american, în ciuda masacrulului de pe piața monedelor stabile.

Dai se bazează pe o combinație de diverse criptomonede, inclusiv Ethereum, Wrapped Bitcoin, USDC și alte cripto-active. Spre deosebire de USDT și USDC, care sunt administrate de companii centralizate și se presupune că sunt garantate de active financiare tradiționale.

Factori ce au favorizat succesul Dai

Unul dintre cei mai importanți factori care le oferă investitorilor mai multă încredere în ecosistemul MakerDAO este faptul că Dai și-a menținut valoarea legată de dolarul american în timpul unei piețe volatile, moment în care câteva dintre cele mai populare monede stabile și-au pierdut valoarea.

Adopția în creștere în lumea reală este un alt factor care oferă un impuls pentru MKR. Seiful MakerDAO a fost recent folosit pentru a finanța un transport de carne de vită australiană, iar în viitor sunt planificate alte „cazuri de utilizare”.

Seiful MakerDAO a fost utilizat împreună cu protocolul descentralizat de finanțare a activelor Centrifuge, pentru a permite furnizorului de finanțare comercială ConsolFreight să minteze Dai, care a fost folosit pentru a finanța această tranzacție.

În acelasi timp un NFT care conținea datele facturii și a expedierii a fost, de asemenea, mintat în scopuri de urmărire a produsului și facilitarea evidenței tranzacției. Expedierea este urmărită folosind Provenance, soluția de trasabilitate blockchain a Mastercard.

Această tranzacție a ajutat la demonstrarea faptului că contractele inteligente și monedele stabile pot fi aplicate în industria lanțului de distribuție.

Un alt factor favorizant pentru MakerDAO este adăugarea de suport pentru staked Ether ca formă de garanție pentru protocol.

sETH2 le permite celor care participă la staking pe Ethereum BNB Chain să obțină fonduri care altfel ar fi blocate pentru o perioadă de timp necunoscută și să le folosească pentru a câștiga randamente în DeFi.

Prăbușirea UST, efectele sale secundare și adăugarea lui Ethereum ca garanție au poziționat MakerDAO drept cel mai bine evaluat protocol DeFi în ceea ce privește valoarea totală blocată (TVL), conform datelor de la Defi Llama.

Top 5 proiecte DeFi după capitalizarea de piață | DeFi Llama

Totuși, în ciuda capacității Dai de a menține paritatea cu dolarul american, moneda stabilă algoritmică nu a fost o alegere de top pentru investitori. Capitalizarea de piață a Dai a scăzut de la 9 miliarde de dolari la 6,56 miliarde de dolari.

Dai: Evoluția capitalizării de piață | CoinMarketCap

În pofida faptului că toată lumea încearcă să pună capăt monedelor stabile algoritmice, Dai a supraviețuit. Moneda stabilă algoritmică a demonstrat o mare reziliență și nu s-a prăbușit în timpul unei crize extreme de volatilitate și chiar s-a prezentat ca o plasă de siguranță pentru unii investitori.

Exit mobile version