Dominanța Bitcoin scade sub 40%

În timp ce criticii activului digital afirmă că Bitcoin își pierde avantajul competitiv de lider, alții anticipează faptul că o creștere a pieței Altcoin se află chiar după colț, sau că se află deja în desfășurare

DedMityay | Adobe Stock

Dominanța asupra pieței pe care Bitcoin o are a continuat să scadă, stabilind un minim sub 40% săptămâna aceasta. Numărul atins este foarte aproape de 36,7%, minimul lunii Ianuarie 2018, conform datelor furnizate de tradingview.

Dominanța Bitcoin se referă la raportul dintre capitalizarea de piață a monedei Bitcoin și capitalizarea totală a activelor digitale.

Nu este pentru prima dată când dominanța scade în 2021. În luna Mai, odată cu interdicția impusă de China, dominanța activului digital principal a scăzut până la 40,3%, conform CoinMarketCap, și s-a apropiat din nou de acest nivel în luna Septembrie.

Peter Schiff, președintele Europac și un vehement critic al Bitcoin, a vorbit despre acest eveniment într-un mesaj postat pe twitter, spunând că lucrul acesta indică faptul că Bitcoin își pierde avantajul competitiv de a fi lider.

Un research publicat de TradingPlatforms în 27 Decembrie spune că datele acestea ar putea semnala apropierea unui potențial Altseason. Pe parcursul ultimilor șapte ani, dominanța monedelor Altcoin s-a triplat de la 20% în 2014, până la 60% pe parcursul lunii curente.

Ethereum continuă să beneficieze de o dominanță de piață de aproximativ 20% și o capitalizare de $450 de miliarde (la data editării acestui articol). Pe parcursul ultimului an, cota de piață a monedei ETH s-a dublat de la 10%.

Într-un mesaj postat în 23 Decembrie, Altcoin Sherpa, un analist al sferei crypto twitter, spune că Altseason-ul despre care vorbim se desfășoară deja de mai bine de un an. Sherpa a adăugat în mesajul său un grafic care afișează dominanța pe piață a BTC-ului, sugerând că trendul descendent ar putea să continue.

Dominanța Bitcoin scade sub 40%
Dominanța Bitcoin | tradingview

Rămâne de văzut dacă investitorii instituționali intervin și stabilesc un nivel minim pentru dominanța Bitcoin. Într-un interviu acordat CNBC, Noelle Acheson spune că observă semne clare cu privire la investițiile pe care firmele instituționale le pot face în 2022.

Ea spune că numărul de investiții pe care instituțiile le-au realizat în sfera crypto, în ultimele 12 luni – sunt de-a dreptul uimitoare.

În luna Octombrie, analiștii JP Morgan spuneau că trendul ascendent al activului digital se datorează apetitului crescut al firmelor instituționale. Ei au afirmat că investitorii instituționali se întorc în piața Bitcoin, deoarece îl privesc ca pe o protecție mai bună împotriva inflației decât aurul.

Conform datelor furnizate de Glassnode, firma de analiză on-chain, holderii pe termen lung au adăugat 16% expunere la activul digital în 2021, chiar dacă supply-ul pe termen scurt a fost redus cu 32%.

Bitcoin: Supply-ul suveran | Glassnode
Exit mobile version