Donațiile crypto în Ucraina: Un suport vital în conflictul cu Rusia

Investigarea impactului donațiilor crypto, a licitațiilor de NFT-uri și a sancțiunilor pentru a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia

Războiul din Ucraina a devenit un câmp de luptă major pentru donațiile crypto, donatorii strângând peste 70 de milioane de dolari de la izbucnirea conflictului în februarie 2022. Potrivit datelor de la firma de analiză blockchain Chainalysis, majoritatea acestor fonduri au fost primite în forma de Ether (ETH), Bitcoin (BTC) și alte forme de criptomonede.

Donatorii ETH au fost în fruntea clasamentului, donând o sumă impresionantă de 28,9 milioane de dolari pentru cauză. BTC și Tether (USDT) au fost de asemenea utilizate, cu 22,8 milioane de dolari donați în BTC și 11,6 milioane de dolari trimiși în USDT.

Aceste donații au fost utilizate pentru a finanța echipamente militare și asistență umanitară în Ucraina și au fost o sursă esențială de finanțare pentru țară în timpul conflictului.

Donatii de criptomonede in portofelele din Ucraina
Donatii crypto in portofelele din Ucraina | Chainalysis

Vice-ministrul al Digitalului, Alex Bornyakov, a explicat într-un interviu acordat Yahoo Finance pe 24 februarie că viteza plăților în criptomonede a permis țării să răspundă rapid la invazia din Ucraina, deoarece sistemele financiare tradiționale ar fi avut nevoie de zile pentru a procesa astfel de plăți.

„Dacă am fi folosit sistemul financiar tradițional, ar fi durat câteva zile […] Am putut să ne asigurăm achiziționarea unor elemente vitale într-un timp foarte scurt prin intermediul crypto și ceea ce este uimitor este că aproximativ 60% dintre furnizori au acceptat criptomonede, nu mă așteptam la asta.”

Potrivit rapoartelor Yahoo Finance, 80% din totalul de 70 de milioane de dolari donați au venit în primele câteva luni de la începutul războiului. Succesul Crypto Fund Aid for Ukraine arată cum criptomonedele pot ajuta la eforturile umanitare și de apărare.

Alona Shevchenko, co-fondator al Ucrainei DAO, o organizație autonomă descentralizată, a afirmat pentru Yahoo Finance că, în timp ce s-au impus restricții asupra sistemului bancar ucrainean, criptomonedele au oferit o soluție:

„Banca centrală a impus limite pentru transferurile de valută străină în și din Ucraina pentru a opri rularea hrivnei. Grație criptomonedelor, am putut acoperi unele dintre nevoile imediate ale apărătorilor noștri, atunci când într-adevăr nu exista altă cale.”

În plus, eforturile de strângere de fonduri ale UkraineDAO au demonstrat potențialul tokenurilor nonfungibile (NFT) în campaniile de donații. UkraineDAO a scos la licitație un NFT cu drapelul Ucrainei, strângând 6,1 milioane de dolari, demonstrând potențialul utilizării NFT-urilor în scopuri caritabile.

Mykhailo Fedorov, care ocupă funcția de viceprim-ministru și ministru al Transformării Digitale din Ucraina, a declarat într-un tweet din luna august că o parte semnificativă din plățile cu criptomonede primite de minister au fost alocate pentru finanțarea echipamentului militar esențial, îmbrăcămintei de protecție, diverselor vehicule și echipamentelor medicale.

În ciuda acestor provocări, dependența crescută a Ucrainei de crypto a stimulat adoptarea în țară, astfel ucrainenii ocupă locul al treilea în ceea ce privește adoptarea criptomonedelor, după Vietnam și Filipine.

Cu toate acestea, în acest conflict, grupurile militare pro-ruse au folosit și ele criptomonede pentru a-și finanța războiul. Chainalysis a raportat că 100 de astfel de grupuri au primit în total donații în valoare de 5,4 milioane de dolari în criptomonede, fondurile fiind utilizate pentru achiziții militare, dezinformare și propagandă.

Contribuțiile au scăzut începând cu luna iulie, iar impactul asupra acestei tendințe rămâne neclar.

Recent, pe 24 februarie, a fost introdus un al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Reportul privind criminalitatea din 2022 realizat de Chainalysis arată că majoritatea plăților de ransomware în valoare de 456,8 milioane de dolari realizate în acel an au fost preluate de „actori” despre care se crede că se află în Rusia. Aceste atacuri cibernetice sunt adesea utilizate de persoane rău intenționate pentru a-și susține agendele politice, cum ar fi grupul de ransomware pro-conflict Conti din Rusia.

Grupul a obținut 66 de milioane de dolari de la victime în 2022 și s-a angajat anterior să ofere „sprijin total” guvernului rus.

Exit mobile version