Dragonfly Research: Solana este mult mai eficient decât Ethereum

Un nou experiment care compară performanța a șase blockchain-uri arată că Solana este cel mai eficient

AdobeStock

Un experiment realizat de Dragonfly Research, care a comparat performanța a șase blockchain-uri prin testarea creatorilor de piața automați (AMM), a constatat că exchange-ul descentralizat al Solana, Orca, este de departe cel mai rapid – gestionând 273,34 tranzacții pe secundă și a creat un nou bloc la fiecare 590 de milisecunde.

AMM este un protocol de bază care alimentează toate exchange-urile descentralizate (DEX). DEX-urile ajută utilizatorii să facă schimb de criptomonede conectând utilizatorii direct, fără un intermediar. Mai simplu spus, AMM-urile sunt mecanisme de tranzacționare autonome care elimină necesitatea exchange-urilor centralizate precum Binance.

Solana – cel mai eficient blockchain, potrivit Dragonfly Research

BNB Smart Chain s-a clasat pe locul al doilea cu 194,6 tranzacții pe secundă, urmată de Avalanche (175,68 tranzacții pe secundă), Polygon (95,33 tranzacții pe secundă), Celo (49,86 tranzacții pe secundă) și Ethereum (18,38 tranzacții pe secundă).

Performanța blockchain-urilor după numărul tranzacțiilor pe secundă
Performanța blockchain-urilor după numărul tranzacțiilor pe secundă | Dragonfly Research

Cercetătorul „GM” a susținut într-o postare pe blog că, deși există un ecosistem bogat pe Ethereum Virtual Machine (EVM), rezultatele sugerează că „dacă vrei performanțe cu adevărat înalte, trebuie să te focusezi în afara ecosistemului EVM.

Lipsa de scalabilitate a Ethereum a condus la o migrare în masă către o nouă generație de blockchain-uri L1. Chain-urile Ethereum Virtual Machine, cum ar fi Polygon, sunt blocuri compatibile cu instrumentele Ethereum. Acestea ajută adesea la extinderea rețelei Ethereum.

Valoarea blocată în blockchain-uri | TheBlock

Uniswap v2 a fost folosit ca punct de referință, având în vedere că este principalul DEX cu un volum pe 7 zile de 1,2 miliarde de dolari. Valoarea de referință a fost de 18,38 tranzacții pe secundă cu 13,2 secunde pe bloc nou. GM a mai remarcat că, deși nu este un punct de referință perfect este „ilustrator pentru a obține o imagine de ansamblu a performanței.

Pentru a determina limitele actuale de capacitate, DEX-urile majore de pe fiecare blockchain au fost inundate cu token-uri pe cele mai lichide perechi.

GM a clarificat că niciunul dintre blockchain-urile de testare nu a fost folosit la capacitatea maximă și se așteaptă ca „toate lanțurile L1 majore să-și îmbunătățească performanța în timp”.

În timp ce constatările raportului sugerează că Solana are performanțe mai rapide, susținătorii descentralizării subliniază că Solana are multe probleme. Echipa Spookyswap DEX de pe Fantom Opera – care este compatibil cu EVM – a criticat rezultatele, explicând că Solana este o rețea complet centralizată, spre deosebire de Ethereum.

Solana a avut, de asemenea, mai multe întreruperi, care au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea rețelei și fiabilitatea aplicațiilor din ecosistem.

El a mai concluzionat că diferența de performanță dintre Ethereum și Solana este de cel mult 25x, sugerând că, în general, „nimeni nu a atins performanțe atât de înalte”.

Dragonfly Research este ramura de cercetare a Dragonfly Capital, o companie care a investit în Celo, Avalanche, Cosmos și Near, dar nu și în Solana. GM a concluzionat că, în timp, alte blockchain-uri de nivel 1 vor depăși chain-urile compatibile cu EVM:

„În general, cred că Ethereum este „MS-DOS” al sistemelor de operare cu contracte inteligente. Dar era actuală blockchain ne duce înapoi la era Windows 95”.

Diferența între MS-DOS și Windows 95 | Dragonfly Research
Exit mobile version