El Salvador: 14% dintre afaceri au folosit Bitcoin ca mijloc de plată

Business-urile din țara sud-americană încep să folosească tot mai mult principala criptomonedă.

Festivalul Mondial Blockchain Bitcoin EL salvador

Companiile din El Salvador au adoptat încet tranzacțiile în Bitcoin, de când țara a recunoscut activul digital ca mijloc legal de plată în septembrie 2021, potrivit unui sondaj recent al Camerei de Comerț din Salvador.

Dintre cele 337 de companii chestionate între 15 ianuarie și 9 februarie, doar 14% au declarat că au tranzacționat în Bitcoin de la intrarea în vigoare a Legii Bitcoin. Peste 90% dintre companii au indicat că adoptarea Bitcoin a avut un impact redus asupra vânzărilor lor.

Adoptare Bitcoin a avut un impact redus asupra companiilor din El Salvador
Adoptarea Bitcoin a avut un impact redus asupra companiilor | Camera de Comerț din El Salvador

Dintre companiile chestionate, 71% sunt întreprinderi mici, 13% sunt clasificate drept întreprinderi mijlocii și 16% sunt întreprinderi mari.

În timp ce rata scăzută de adopție poate părea dezamăgitoare, El Salvador folosește „standardul dolarului” din 2001. Prin urmare, spre deosebire de monedele altor economii emergente, mijlocul principal de schimb al El Salvador nu este predispus la volatilitatea cursului de schimb. Cu toate acestea, aproximativ una din zece companii a raportat că a folosit Bitcoin, în ultimele cinci luni.

Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a poziționat Bitcoin în centrul strategiei sale de creștere economică, chiar dacă instituții precum Fondul Monetar Internațional și Serviciul pentru Investitori Moody’s au evidențiat în mod repetat riscurile adoptării Bitcoin. Analistul Moody’s, Jaime Reusche, a declarat că adoptarea de către Bukele a Bitcoin ar putea submina perspectivele de credit suveran ale țării.

El Salvador avansează cu strategia sa cripto, în ciuda amenințărilor internaționale

Industria turismului din El Salvador a crescut cu peste 30% de la adoptarea legii Bitcoin, potrivit ministrului turismului, Morena Valdez.

„Am creat un sondaj pentru a examina activitatea industriilor înainte și după Bitcoin. Industria turismului a crescut în noiembrie și decembrie. Aceasta a crescut cu peste 30%”, a declarat Valdez într-un interviu acordat agenției de știri El Salvador News English.

Adoptarea Bitcoin de către El Salvador a afectat și fluxul de turiști. Înainte de intrarea în vigoare a legii Bitcoin, majoritatea vizitatorilor veneau din țările vecine. Acum, până la 60% dintre turiști vin din Statele Unite, a remarcat Valdez.

În orice caz, El Salvador avansează cu strategia sa cripto prin emiterea de obligațiuni bazate pe Bitcoin în valoare de 1 miliard de dolari. Cunoscute și sub denumirea de „Volcano Bonds”, încasările din vânzări vor fi destinate finanțării Bitcoin City, o metropolă care va folosi energia geotermală pentru minarea activului digital.

În plus, PIB-ul țării a crescut cu 10,3% în 2021. Exporturile țării, un motor major al creșterii economice, au crescut, de asemenea, cu 13% în ultimul an, a anunțat Nayib Bukele.

Exit mobile version