El Salvador: Fondul Monetar Internațional cere eliminarea Bitcoin drept monedă de schimb

Conform executivilor FMI, folosirea Bitcoin drept monedă de schimb a posedat un mare risc pentru stabilitatea financiară a țării, pentru integritatea financiară și pentru protecția consumatorilor

El Salvador: Fondul Monetar Internațional cere eliminarea Bitcoin drept monedă de schimb

Motion Center | Adobe Stock

Membrii executivi din partea Fondului Monetar Internațional au cerut parlamentarilor din El Salvador să nu mai recunoască Bitcoin drept monedă de schimb.

FMI a raportat recent faptul că deși permite incluziunea plăților digitale în ecosistem, crescând astfel incluziunea financiară a țării în rândul națiunilor din America Centrală, folosirea Bitcoin drept monedă de schimb posedă riscuri majore cu privire la stabilitatea financiară a țării, la integritatea financiară și la protecția consumatorilor. Membrii executivi au mai îndemnat autoritățile din El Salvador să îngusteze scopul Legii Bitcoin prin eliminarea statutului de monedă de schimb pentru activul digital. Nu în ultimul rând, FMI și-a exprimat îngrijorarea și față de emiterea obligațiunilor acoperite în Bitcoin.

Recomandarea oficialilor a venit la scurt timp după ce au consultat Articolul IV. Conform Fondului Monetar Internațional, în cazul unei asemenea consultații, o echipă de economiști vizitează o țară pentru a evalua dezvoltarea financiară și economică a țării, și pentru a discuta politicile economice și financiare cu reprezentanții oficiali ai băncii centrale și ai guvernului.

Înainte de a implementa Legea Bitcoin în Septembrie 2021, FMI a avertizat că o astfel de mișcare – o țară să adopte Bitcoin pe post de monedă de schimb – ar putea avea consecințe groaznice, inclusiv riscul de a vedea prețuri domestice instabile, și că activele pot fi folosite contrar măsurilor împotriva spălării banilor. FMI a mai avertizat în trecut țările mici să nu adopte Bitcoin ca monedă de schimb, spunând că astfel de acțiuni ar putea ridica riscuri față de stabilitatea lor macroeconomică și financiară, precum și față de integritatea financiară.

De când Legea Bitcoin a fost implementată în Septembrie 2021, președintele salvadorian Nayib Bukele și-a folosit contul de twitter pentru a anunța diverse achiziții de Bitcoin – care în prezent însumează 1,801 de monede BTC – în valoare de $69 de milioane la data editării acestui articol. Ultima achiziție, de 410 monede BTC, a fost anunțată odată ce prețul activului digital a intrat sub $37,000 – nivel pe care nu l-a mai tranzacționat din Iulie 2021.

Conform Moody’s Investors Service, recunoașterea BTC-ului drept metodă legală de schimb ar putea să afecteze scorul de credit al țării. Analistul Jaime Reusche a spus că în mod cert, Bitcoin crește riscul din portofoliul unei țări care se confruntă cu probleme de lichiditate.

Exit mobile version