El Salvador „nu a suferit nicio pierdere” din cauza scăderii prețului Bitcoin

Ministrul de Finanțe din El Salvador a reacționat la recentele atacuri din mass-media asupra strategiei națiunii de a investi în Bitcoin

El Salvador „nu a suferit nicio pierdere” din cauza scăderii prețului Bitcoin

AdobeStock

Deținerile de Bitcoin (BTC) ale El Salvador sunt evaluate în prezent la 50 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ jumătate din cei 104 de milioane de dolari pe care țara i-a investit pe parcursul a 10 luni.

Președintele Nayib Bukele a anunțat 10 achiziții de Bitcoin din septembrie 2021. Țara deține, în prezent, 2.301 Bitcoin achiziționați la un preț mediu de 45.171 de dolari.

Cea mai recentă achiziție a țării a fost pe 9 mai, când Bukele a anunțat achiziția a 500 de monede pentru 15,3 milioane de dolari, la un preț mediu de 30.744 de dolari per monedă. Până acum, Bukele nu a anunțat nicio achiziție în timpul crizei din ultimele zile.

De atunci, prețul Bitcoin a scăzut cu aproape 20%, la 21.420 de dolari la momentul redactării acestui articol.

Cu toate acestea, Ministrul de Finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a reacționat la recentele atacuri din mass-media asupra strategiei națiunii de a investi în Bitcoin (BTC), numind acuzațiile de riscuri fiscale „extrem de superficiale”.

În timpul unei conferințe de presă, Zelaya a răspuns la întrebarea unui jurnalist despre reacția guvernului la scăderea bruscă a Bitcoin:

„Există critici clare la adresa Bitcoin în sine, nu a strategiei El Salvador. El Salvador este ceea ce îi interesează cel mai puțin,, ei (media) nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă cu economia noastră, nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă cu oamenii noștri și de ceea ce se întâmplă cu inflația”.

Oficialul a subliniat că, de când El Salvador a cumpărat pentru prima dată Bitcoin la un preț de vârf de 60.300 de dolari per BTC în octombrie 2021, acuzația că bugetul țării a pierdut aproximativ 50 de milioane de dolari din cauza scăderii prețului criptomonedei este inadecvată.

„Am spus-o în repetate rânduri: așa-numita pierdere de 50 de milioane de dolari nu s-a întâmplat pentru că nu am vândut monedele”.

El Salvador a atras atenția lumii anul trecut, când a declarat Bitcoin monedă legală, transformând un proiect pilot al țării, cunoscut și sub numele de Bitcoin Beach, la nivel național.

Totuși, majoritatea companiilor nu acceptă Bitcoin, iar cele care acceptă convertesc imediat tranzacțiile în dolari. Banca Centrală spune că mai puțin de 2% din transferurile de bani au fost trimise folosind portofelele digitale. Volatilitatea îi sperie pe mulți proprietari de afaceri, iar portofelul digital Chivo al guvernului este deseori afectat de erori.

Exit mobile version