El Salvador: Un an de la adoptarea Bitcoin ca mijloc legal de plată. Cum au evoluat lucrurile?

Unii observatori din industrie au început să se refere la adoptarea Bitcoin de către El Salvador drept un „experiment Bitcoin eșuat”

El Salvador: 1 an de la adoptarea Bitcoin. Cum au evoluat lucrurile?

Astăzi, 7 septembrie, se împlinește exact un an de când El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin (BTC) ca mijloc legal de plată prin aplicarea Legii Bitcoin.

În cel mai rău caz, experimentul național este numit un eșec total și, în cel mai bun caz, conform fostului șef al băncii centrale din El Salvador, Carlos Acevedo, „Nimeni nu mai vorbește despre Bitcoin aici”.

Bukele a captivat lumea anul trecut, când a făcut din Bitcoin o monedă oficială alături de dolar, stârnind o nebunie în comunitatea crypto , atrăgând totodată critici din partea scepticilor, inclusiv a comercianților de obligațiuni și a Fondului Monetar Internațional.

Ca parte a lansării, salvadorienilor li s-a oferit un portofel digital emis de guvern preîncărcat cu Bitcoin în valoare de 30 de dolari pentru a ajuta la demararea proiectului. Conform legii, taxele pot fi plătite în Bitcoin, iar companiile ar trebui să-l accepte ca formă de plată, cu excepția cazului în care nu sunt în măsură tehnologic să facă acest lucru.

Cum a mers? Potrivit unui sondaj al Biroului Național de Cercetare Economică din Statele Unite:

În această zi în urmă cu un an, BTC se tranzacționa la aproximativ 46.000 de dolari, conform datelor de la CoinMarketCap. În 6 septembrie 2021, guvernul din El Salvador a făcut prima sa achiziție de Bitcoin, cumpărând 200 BTC pentru 10,36 milioane de dolari, la un preț mediu de 51.800 de dolari per BTC. Acesta este un contrast enorm cu prețul actual al BTC, deoarece Bitcoin se tranzacționează sub 19.000 de dolari la momentul redactării acestui articol.

BTC: Evoluția prețului timp de un an
BTC: Evoluția prețului timp de un an

În total, guvernul din El Salvador a cheltuit peste 100 de milioane de dolari din fonduri publice de când Bitcoin a fost adoptat ca mijloc legal de plată și rămâne optimist, cumpărând încă 1,5 milioane de dolari la sfârșitul lunii iunie. Statul deține un total de 2.381 de BTC, care, la prețurile curente, valorează cu 62 de milioane de dolari mai puțin decât prețul plătit, potrivit datelor de la nayibtracker.

Achizițiile de BTC de către El Salvador | nayibtracker

Moody’s estimează că guvernul a cheltuit în total 375 de milioane de dolari pentru lansare, inclusiv un fond de 150 de milioane de dolari pentru a sprijini conversiile Bitcoin-dolari și banii pentru bonusul de înregistrare de 30 de dolari acordat utilizatorilor Chivo.

Ministrul de finanțe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a subliniat anterior că, în ciuda scăderii prețurilor, țara nu a suferit pierderi la achizițiile sale BTC, deoarece nu au vândut BTC.

Dar cum rămâne cu Bitcoin City? Planul al El Salvador de a construi un oraș fără taxe pe versantul unui vulcan, unde restaurantele, barurile și echipele sportive aduc un omagiu Bitcoin a fost suspendat. Pentru a construi orașul, guvernul plănuiește să strângă un miliard de dolari din vânzarea de obligațiuni susținute de Bitcoin, dar emisiunea de obligațiuni continuă să fie amânată.

Pe fondul scăderii prețurilor, unii observatori din industrie au început să se refere la adoptarea Bitcoin de către El Salvador drept un „experiment Bitcoin eșuat”. Alții au sugerat că s-ar putea să nu fie cazul, deoarece țara a avut aparent un anumit impact pozitiv asupra economiei și pieței financiare din El Salvador.

Exit mobile version