Erdogan și-a îngropat lira. Turcii se îndreaptă spre Bitcoin

Liderul suprem al Turciei, Recep Erdogan, și-a îngropat lira turcească după demiterea singurul om care ținea în frâu cursul valutar

erdogan și-a îngropat lira

Foto: Executium / Unsplash.com

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și-a îngropat lira turcească prin ceea ce pare singura mișcare pe care nu trebuia să o facă. Liderul de la Ankara a decis să concedieze singurul om care a ținut lira turcească în picioare în fața dolarului american, pe guvernatorul băncii centrale a Turciei, Naci Abgal.

În contrapartidă, turcii deja și-au îndreptat atenția către Bitcoin, după cum arată chiar numărul de căutări în Google Trends care au crescut de peste 6,5 ori, sau mai precis, cu 566%. Cum spuneam, căutările pe Bitcoin au explodat în ultimele 24 de ore în Turcia, după ce valoarea lirei turcești a căzut 14%.

Este posibil ca turcii să vadă Bitcoin ca o potențiala cale de scăpare cu privire la controlul capitalurilor sau, pur si simplu, să vadă criptomoneda drept o investiție de valoare în condițiile în care inflația accelerează agresiv în această țară. De asemenea, cetățenii încearcă să se protejeze în cazul în care moneda lor națională va pierde și mai mult din valoare în fața monedelor concurente precum dolarul sau euro.

Erdogan și-a îngropat lira printr-o demitere

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Turciei, Naci Agbal, a fost singurul care a fost în stare să ridice valoarea monedei locale de la minimele istorice, prin creșterea dobânzilor pentru a lupta cu inflația.

Concedierea sa abruptă și neanunțată a dat peste cap toată predictibilitatea din piața internă și a șocat investitorii străini care se bazau pe politicile fiscale și economice ale guvernatorului pentru viitoarele planuri investiționale.

Numai pe parcursul acestui an, lira turcească și-a recuperat o cincime din diferența față de dolar, iar scăderea de 14% a declanșat temeri cu privire la progresele pe care Naci Agbal care ar putea fi reduse la nimic de către noul guvernator, Șahap Kavcioglu, un bancher și politician despre care se spune că este împotriva implementării unor dobânzi mai mari pentru a lupta cu inflația din Turcia.

Agbal a ridicat dobânzile cu 200 de puncte de bază, săptămâna trecută, și a fost apreciat la scara largă pentru aducerea de stabilitate în cursul de schimb, în cea de-a patra sa lună ca guvernator al Băncii Naționale a Turciei. Demisia acestuia a întors cursul lirei la o valoare ne mai întâlnită de aproape jumătate de an, după ce astăzi a căzut și a ajuns ca un dolar să valoreze 8,28 de lire.

Turcii, atenți pe Bitcoin

Ca să vă faceți o idee despre cât de disperați și speriați au devenit turcii de ultima decizie a lui Recep Erdogan, numărul căutărilor pe Bitcoin este dublu chiar și față de perioada în care se investea agresiv în Bitcoin, adică în 2017-2018.

Cu toate acestea, nu numai cetățenii de rând ai Turciei aruncă o privire spre criptomonede. La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor din această țară a anunțat că va lucra cu banca centrală dar și cu autoritățile de reglementare pentru a pune la cale un ghid cu privire la utilizarea criptomonedelor.

„Ca și alte entități și noi suntem îngrijorați de criptomonede, așa cum există aceste temeri și în restul lumii. Dezvoltarea criptomonedelor în jurul lumii dar și de statutul acestora în Turcia sunt monitorizate foarte atent de către ministerul nostru”, a anunțat ministrul Finanțelor la începutul lunii martie.

Piața criptomonedelor a avut un an foarte bun în 2021, în condițiile în care managerii și companiile au început să își păstreze o parte din fonduri în monede virtuale.

De asemenea, mișcările făcute de investitorii instituționali au dat curaj și investitorilor de retail care investesc tot mai mult în criptomonede, în principal, în Bitcoin. Acest lucru nu a făcut ca, de la începutul anului, Bitcoin să crească agresiv până a depășit recordul de 60.000 de dolari, dar și o capitalizare de peste 1 trilion de dolari.

Exit mobile version