Ethereum: Actualizare majoră, testnetul Ropsten va trece în iunie la Proof of Stake

În perioada premergătoare actualizării rețelei principale, Fundația Ethereum a dublat recompensele pentru găsirea erorilor

adobestock | Gerdie

Dezvoltatorii Ethereum au obținut un nou succes în drumul către mult așteptata actualizare a rețelei ETH 2.0 – rețeaua publică de testare Ropsten va fi actualizată pentru a trece la consensul Proof of Stake pe 8 iunie.

Codul de configurare pentru actualizarea rețelei de testare a apărut luni, pe GitHub, în rechizitoriul eth-clients – fiind publicat de inginerul și dezvoltatorul Ethereum Parathi Jayanathi.

Luna trecută, dezvoltatorii care lucrează la The Merge – un upgrade al blockchain-ului Ethereum de modernizare a rețelei, pentru a o trece de la modelul de consens bazat pe Proof of Work la un model de consens bazat pe Proof of Stake – au început să testeze modul în care va funcționa comutatorul pe o rețea alternativă.

Două zile mai târziu, lucrurile nu păreau atât de îmbucurătoare când Tim Beiko, fondatorul Fundației Ethereum, a declarat pe Twitter că actualizarea a fost amânată pentru a doua jumătate a anului 2022.

„Nu vom reuși până în iunie, probabil să dureze încă câteva luni. Nu există încă o dată fermă, dar suntem cu siguranță în ultimul stadiu al modelului de funcționare actual al rețelei Proof of Work”, a spus dezvoltatorul Tim Beiko.

Fuziunea va însemna sfârșitul Proof of Work în rețeaua Ethereum. Mineritul, care implică – o rețea descentralizată de computere, care concurează pentru a rezolva puzzle-uri matematice, iar pentru asta ei sunt recompensați cu noi monede ETH.

Însă această metodă prin care computerele convin asupra tranzacțiilor care vor fi adăugate la un nou bloc, are un consum excesiv de energie, așa că Ethereum va trece în curând la un mecanism de consens care utilizează mult mai puțină energie și ar trebui să facă rețeaua aproximativ cu 99% mai eficientă din punct de vedere energetic.

Noul sistem se numește Proof of Stake și funcționează ca un stimulent pentru utilizatori de a-și bloca o anumită sumă de monede în rețeaua de tip blockchain – devenind, astfel, validatori. Holderii sunt răsplătiți pentru asta cu monede ETH, fiind totodată încurajați să-și păstreze activele pentru o perioadă mai lungă.

Dezvoltatorii din comunitate și-au postat online optimismul cu privire la știrile despre testnet. Preston Van Loon, un dezvoltator important al Ethereum la Prysmatic Labs a spus că:

„Ropsten testnet va fuziona pe 8 iunie! Fuziunea Ropsten este foarte importantă pentru testarea rețelei, înainte de fuziunea mainnet-ului The Merge cu rețeaua principală a Ethereum, mai târziu în acest an.”

Fundația Ethereum crește recompensele pentru găsirea erorilor

În pregătirea pentru actualizarea rețelei de bază, Fundația Ethereum a mărit recompensele oferite din programul de recompense pentru erori lansat în 2021. Programul oferă plăți pe niveluri, oferind cele mai mari recompense pentru vulnerabilitățile critice care au un impact potențial ridicat și o probabilitate mare de apariție.

Acum au combinat și ceea ce odinioară erau două programe separate pentru execuția sa, straturile Eth1 și Eth2. Vânătorii de recompense pot câștiga acum până la 250.000 de dolari, plătiți în Ethereum sau DAI, pentru identificarea vulnerabilităților acoperite de program.

Programul a ridicat oferta de la 50.000 de dolari în plăți pentru a se asigura că Merge nu conține probleme de securitate într-o rețea prin care trec tranzacții în valoare de miliarde de dolari în fiecare zi. Potrivit CoinMarketCap, Ethereum se tranzacționează la 1.930 de dolari în momentul scrierii, cu o capitalizare de piață de 233 miliarde de dolari.

5.19.2022 - Ethereum se tranzacționează la 1.930 de dolari, având o capitalizare de piață de 233 miliarde de dolari | Coinmarketcap
Ethereum se tranzacționează la 1.930 de dolari, având o capitalizare de piață de 233 miliarde de dolari, 5.19.2022 | Coinmarketcap

Bonusul maxim oferit de Fundația Ethereum pentru raportarea vulnerabilităților, în actualizările care sunt deja disponibile pe rețelele publice de testare sau care urmează să fie lansate în rețeaua principală Ethereum, este în prezent dublat până la un plafon de 500.000 de dolari.

„Echipele de clienți și comunitatea depun deja o mulțime de eforturi pentru a-și crește în continuare cunoștințele și experiența în privința acestor două niveluri. Unificarea programului Bounty va crește și mai mult vizibilitatea și coordonarea eforturilor de identificare și atenuare a punctelor slabe”, a scris dezvoltatorul Fredrik Svantes într-o postare pe blogul Fundației Ethereum.

Exit mobile version