Ethereum: minerii au ars monede ETH în valoare de $400 milioane, mulțumită EIP-1559

Upgrade-ul care a decis să ardă permanent ETH, în loc să-l ofere minerilor - a scos până acum din circulație monede în valoare de $400 milioane

Myst | Adobe Stock

Peste $400 de milioane în monede Ethereum au fost arse până în prezent, mulțumită upgradării London Hard Fork, menită să disperseze permanent taxele provenite din confirmarea tranzacțiilor – în loc să le ofere minerilor. Aproximativ 200 de monede ETH (adică $650,000 la prețul curent) sunt arse în fiecare oră.

Pragul de $400 milioane a fost depășit astăzi, 29 August, la ora 13 – adică cu doar câteva ore în urmă – atunci când suma totală de monede ETH scoase din circulație a ajuns la ~127,000.

Upgradarea conform căreia monedele ETH sunt arse – a fost implementată în 5 August, se numește EIP-1559 și are ca scop stabilizarea taxelor pentru tranzacțiile din rețeaua Ethereum. Înainte de implementare, costul unei tranzacții varia prea mult, într-un interval scurt de timp. Pe lângă această facilitate, EIP-1559 pavează calea pentru o tranziție mai ușoară la Ethereum 2.0.

Cea mai focoasă zi pentru ETH, de când EIP-1559 a fost implementat – este 27 August, când rețeaua a scos din circulație 11,180 de monede ETH (adică aproximativ $36 milioane). Din cauza traficului foarte ridicat, rețeaua a întâmpinat o dificultate și a fost nevoită să ridice costul mediu al tranzacțiilor: acesta a ajuns în ziua respectivă la aproximativ $40.

Ethereum: au fost arse monede ETH în valoare de $400 milioane mulțumită EIP-1559
Câte monede ETH s-au ars în total | Ultrasound Money

EIP-1559 face minarea de Ethereum mult mai puțin profitabilă, din moment ce taxa de bază a tranzacției este transformată în fum – în loc să le revină minerilor care validează blockurile. Desigur: încă este posibil ca un utilizator să plătească mai mult pentru a fi prioritizat de mineri – situație în care validatorul câștigă o sumă mai mare.

În cazul Ethereum 2.0 – minerii sunt înlăturați complet din peisaj, fiind înlocuiți cu validatorii Proof-of-Stake. Ecosistemul crypto se așteaptă de la rețeaua Ethereum să treacă la algoritmul PoS până la finalul anului 2021, sau în prima parte a anului viitor.

Tranziția la Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 va schimba modul în care tranzacțiile ETH sunt procesate. În sistemul curent al ETH, care este Proof-of-Work (la fel ca Bitcoin) – minerii sunt răsplătiți pentru calculele matematice pe care le rezolvă cu ajutorul aparaturii hardware.

În cazul ETH 2.0, va avea loc o tranziție de la PoW la PoS, unde validatorii vor câștiga dreptul de a confirma tranzacții dacă blochează în rețea mai mult ETH decât ceilalți. Ethereum Foundation se așteaptă de la acest upgrate să fie cu 99,5% mai prietenos cu mediul înconjurător, decât algoritmul folosit în prezent.

Exit mobile version