Ethereum: Consumul de energie a rețelei a scăzut cu 99,99%

Fuziunea va reduce consumul global de energie electrică cu 0,2%, a declarat Vitalik Buterin

Ethereum: Consumul de energie a rețelei a scăzut cu 99,99%

Fuziunea mult așteptată a Ethereum, care a fost finalizată cu succes ieri, a fost concepută pentru a reduce drastic consumul total de energie al rețelei blockchain – și se pare că a făcut exact asta. Cererea de energie și amprenta de carbon a Ethereum au scăzut chiar mai mult decât se aștepta, potrivit unui raport preliminar publicat astăzi.

Consumul de energie electrică al Ethereum s-a redus cu peste 99,988%, de la aproape 23 de milioane de megawați-oră pe an la puțin peste 2.600. Drept urmare, emisiile de CO2 au scăzut cu 99,992%, de la peste 11 milioane de tone anual la sub 870, ceea ce este echivalentul a mai puțin decât consumul anual de energie pentru o sută de case din Statele Unite, potrivit Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI).

Consumul de energie al Ethereum
Consumul de energie al Ethereum | digiconomist

Anterior, Fundația Ethereum a estimat că fuziunea ar reduce consumul de energie al rețelei cu aproximativ 99,95%, citând estimări ale consumului de energie de la Digiconomist, un site al criticului crypto Alex de Vries. În această săptămână, Digiconomist însuși a susținut că numărul real ar fi probabil de 99,98%.

Mult-așteptatul Merge i-a îndepărtat pe mineri să ruleze Ethereum, eliminând un sistem numit proof-of-work (PoW) în favoarea unui mecanism proof-of-stake (PoS), care nu necesită rularea unor ferme de servere vaste pentru calcule complexe consumatoare de energie electrică. Cantitatea de energie consumată de PoW, care este modul în care Bitcoin și alte blockchain-uri încă funcționează, a fost supusă unei examinări extreme din partea legislatorilor și a politicienilor din întreaga lume.

Înainte de tranziția la PoS, o singură tranzacție Ethereum folosea 200,05 kilowați-oră (kWh) de energie electrică, comparabil cu cât folosește o gospodărie medie din Statele Unite în aproximativ 7 zile, potrivit unei estimări.

Cea mai mare decarbonizare din istoria tehnologiei

Fuziunea reprezintă o performanță inginerească extraordinară din partea dezvoltatorilor de bază ai Ethereum – o actualizare unică și complexă, posibilă prin ani de cercetare și testare.

Este pentru prima dată în istorie când o rețea blockchain operațională își schimbă modelul de consens în timp ce funcționează continuu, reducându-și dramatic amprenta de carbon peste noapte. Mai mult decât atât, fuziunea a fost realizată într-un mod care a fost complet fără probleme pentru utilizatori, fără niciun timp de nefuncționare.

Fuziunea nu numai că ar putea ajuta mediul înconjurător, ci ar putea, de asemenea, să atragă mai mulți bani către Ethereum de la investitorii ESG – cei care investesc doar în companii și industrii care ating anumite obiective de mediu, sociale și de guvernanță corporativă. 

Investitorii cărora li se interzice să cumpere tokenuri care rulează pe sisteme PoW ar putea să poată cumpăra ETH, tokenul nativ al Ethereum, după tranziția la PoS, a declarat Bank of America într-un raport din această săptămână.

Între timp, rețelele blockchain existente precum Ethereum Classic (ETC), Ravencoin (RVN) și Ergo (ERG) au înregistrat o creștere a ratelor de hash în urma fuziunii, ceea ce înseamnă probabil că minerii și-au mutat platformele puternice de la o rețea la alta.

Bitcoin încă folosește PoW, atrăgând critici din partea ecologiștilor și a factorilor de decizie. Cu toate acestea, unii susținători ai Bitcoin cred că mineritul Bitcoin, care folosește mai multă energie regenerabilă decât alte industrii, ar putea ajuta de fapt tranziția lumii către o energie mai curată.

Exit mobile version