Ethereum: London Hard Fork a fost aprobat în Ropsten testnet – Despre EIP 1559

Sergey Nivens | Adobe Stock

Pe măsură ce upgradarea rețelei Ethereum, care a primit denumirea de London Hard Fork – este aprobată și implementată pe testnetul Ropsten – participanții la piață devin nerăbdători să fie implementată și pe mainnet (adică rețeaua principală), unde este așteptată cu brațele deschise chiar și de către mineri.

London Upgrade – cum este denumită în original îmbunătățirea protocolului – a fost implementată în 24 Iunie pe rețeaua de test, numită Ropsten. Îmbunătățirea aceasta conține mult așteptatul Ethereum Improvement Proposal (EIP – 1559).

În continuare, developerii din spatele proiectului descentralizat vor implementa upgradeul și pe celelalte rețele de test ale protocolului Ethereum: Goerli, Rinkeby și Kovan – la interval de o săptămână. Pasul acesta reprezintă cea mai importantă decizie în implementarea algoritmului Proof of Stake pe rețeaua Ethereum – care odată ce va fi gata, ne putem referi la ea sub formă de Ethereum 2.0.

London Hard Fork aduce 5 EIPuri (adică propuneri de îmbunătățire) pentru rețeaua ETH. Dintre acestea, primul care se va implementa – EIP 1559 – este un mecanism atent conceput de dezvoltatori și comunitate – care vine cu un cost stabil pentru fiecare block minat și cu o reducere a mărimii blockului (block size în original) – măsură menită să rezolve problemele congestionării de rețea.

 Ethereum: London Hard Fork a fost aprobat în testnet
Schema arderii taxelor | ConsenSys

Reducerea taxelor pentru protocolul Ethereum

Prin implementarea acestui mecanism se va ajunge la o taxă de bază pentru tranzacțiile care vor fi incluse în blockul următor. Pentru utilizatorii care doresc să își prioritizeze tranzacția pentru a se confirma mai repede – va exista opțiunea unei taxe prioritare, menită să stimuleze minerii pentru ca tranzacția să fie băgată în față. În cazul unei taxe prioritare – minerul păstrează diferența de cost în monede ETH dintre taxa prioritară și taxa de bază – iar taxa de bază este arsă de rețea (adică monedele care reprezintă taxa de bază – sunt scoase permanent din circulație). Odată cu această schimbare – și până la implementarea finală a algoritmului ETH 2.0 – minerii primesc atât cei 2 ETH pentru fiecare block minat (aceasta este recompensa minieră curentă) – cât și bacșișul colectat pentru prioritizarea tranzacțiilor.

James Beck, directorul de comunicații al ConsenSys – companie din sfera crypto care susține infrastructura Ethereum – a discutat cu Cointelegraph impactul arderii taxelor de bază:

Arderea taxei de bază ar trebui să pună o presiune deflaționară asupra emiterii de ETH. Deși modelarea exactă a deflației este dificilă, deoarece trebuiesc proiectate variabile – precum tranzacțiile aflate în așteptare sau congestionarea rețelei. Teoretic, cu cât sunt mai multe tranzacții, cu atât va fi mai multă presiune deflaționară mulțumită taxei de bază care este arsă

O altă personalitate importantă din sfera crypto – Marie Tatibouet – directorul de marketing al exchangeului Gate.io – a vorbit cu Cointelegraph despre posibilitatea ca această modificare a structurii de taxe – să nu aibă un efect pozitiv asupra rețelei. Ea a vorbit despre faptul că un expeditor al tranzacției încă poate lăsa un bacșiș minerilor – și că cu cât acesta este mai mare, cu atât tranzacția va fi prioritizată mai mult.

Pe măsură ce rețeaua Ethereum devine tot mai mare și continuă să fie platforma principală pentru Smart Contracts – credeți că acest lucru nu va declanșa un alt război al taxelor?  Unul în care utilizatorii sunt dispuși să plătească suplimentar pentru a accelera viteza de procesare a tranzacției

Exit mobile version