Ethereum: Cine susține și cine nu susține tranziția rețelei la Proof-of-Stake

Doar câțiva mineri și exchange-uri mai mici sprijină ETHPoW, majoritatea comunității Ethereum opunându-se

Ethereum: Cine susține și cine nu susține tranziția rețelei la Proof-of-Stake

„Proof-of-Work (PoW) a Ethereum a generat anul trecut venituri de aproximativ 19 miliarde de dolari pentru mineri. Aceste fluxuri de venituri sunt în pericol, deoarece se așteaptă ca rețeaua să devină un blockchain Proof-of-Stake (PoS) prin intermediul upgrade-ului „The Merge” din septembrie.

Minerii ar putea apoi să se revolte împotriva noului upgrade, continuând să mineze pe vechiul Ethereum PoW după hard fork.

Potrivit unui sondaj recent realizat de fondul crypto speculativ Galois Capital, 33,1% dintre respondenți cred că fuziunea va crea două blockchain-uri paralele: ETH1 (PoW) și ETH2 (PoS).

Acest lucru se poate observa în evoluția prețului și asupra indicatorilor on-chain al Ethereum Classic (ETC). Datele furnizate de WhatToMine.com arată că, începând cu 29 iulie, ETC a depășit interesul minerilor cu o profitabilitate săptămânală de 116%.

Simultan, prețul ETC a crescut cu peste 200% în iulie.

ETC: Evoluția prețului
ETC: Evoluția prețului | TradingView

Cine susține tranziția Ethereum la PoS?

Chainlink

Chainlink se aliniază cu decizia Fundației Ethereum și a comunității sale. Prin urmare, versiunile bifurcate ale blockchain-ului Ethereum, care includ fork-uri proof-of-work (PoW), nu vor mai fi acceptate de protocolul Chainlink post-Merge.

Într-un anunț oficial, protocolul Chainlink a dezvăluit că serviciile sale vor rămâne pe blockchain-ul Ethereum după mult așteptatul Merge.

Această tranziție va afecta toate contractele inteligente de pe blockchain, care în primul trimestru al anului 2022 au totalizat 1,45 milioane. Rolul Chainlink în furnizarea de servicii hibride de contracte inteligente nu face excepție.

Prin urmare, în cel mai recent anunț, Chainlink și-a îndemnat utilizatorii să-și pregătească operațiunile de contracte inteligente în consecință pentru a evita viitoare accidente în timpul și după implementarea PoS.

Circle

Circle, emitentul monedei stabile USD Coin (USDC) s-a angajat să sprijine pe deplin tranziția Ethereum la un blockchain PoS, după mult așteptatul upgrade Merge. Compania vede fuziunea ca un eveniment major în extinderea ecosistemului.

„USDC a devenit o componentă de bază a inovației DeFi a ETH. A facilitat adoptarea soluțiilor L2 și a contribuit la extinderea setului de cazuri de utilizare care se bazează pe vastele capabilități ale ETH. Înțelegem responsabilitatea pe care o avem pentru ecosistem și companii, dezvoltatori și utilizatori finali care depind de USDC și intenționăm să facem ceea ce trebuie”.

În prezent, USDC este atât cea mai mare monedă stabilă susținută de dolari emisă pe Ethereum, cât și cel mai mare activ ERC-20 în general, cu o capitalizare de piață de peste 45 de miliarde de dolari în ecosistem. Rezervele sale sunt auditate și deținute la instituții financiare din Statele Unite, precum BlackRock.

Tether

În urma anunțului oficial al Circle, gigantul Tether și-a confirmat oficial sprijinul pentru viitoarea actualizare a Ethereum și tranziția la un blockchain PoS.

Tether a etichetat Merge ca „unul dintre cele mai semnificative momente din istoria blockchain-ului” și a subliniat că va funcționa în conformitate cu planul de upgrade al Ethereum, care este programat pentru 19 septembrie:

„Tether consideră că, pentru a evita orice perturbare a comunității, în special atunci când ne folosim tokenurile în proiecte și platforme DeFi, este important ca tranziția la PoS să nu fie folosită pentru a provoca confuzie și daune în ecosistem”.

Tether va urmări îndeaproape progresul și pregătirile pentru acest eveniment și va sprijini PoS Ethereum în conformitate cu programul oficial. Credem că o tranziție lină este esențială pentru sănătatea pe termen lung a ecosistemului DeFi și a platformelor sale, inclusiv a celor care folosesc tokenurile noastre, a adăugat Tether.

Tether (USDT) este în prezent cea mai mare monedă stabilă din cripto, cu o capitalizare totală de piață de 66,6 miliarde de dolari, în timp ce USDC este relativ aproape, la 54,1 miliarde de dolari, potrivit CoinGecko. 

Ambele monede stabile au o cantitate semnificativă din aprovizionarea lor în circulație pe blockchain-ul actual al Ethereum, cu USDT la 32,3 miliarde de dolari și USDC ocupând primul loc la 45,1 miliarde de dolari.

Având în vedere dimensiunea acestor monede stabile și dominația lor asupra pieței, manifestarea acestui sprijin în acest caz ar trebui să aibă ca rezultat o tranziție ușoară pentru ecosistemul Ethereum.

Cine nu susține tranziția Ethereum la PoS?

În ciuda sprijinului copleșitor al comunității Ethereum pentru Merge, anumite facțiuni ale comunității cripto – deși încă foarte mici – își fac planuri pentru a susține ramurile Ethereum care ar adopta vechiul mecanism de consens Proof-of-Work.

Justin Sun

Fondatorul Tron, Justin Sun, a devenit unul dintre cei mai proeminenți investitori care susțin un hard fork al Ethereum.

Poloniex, exchange-ul cripto susținut de Sun, a oferit suport pentru fork-ul Ethereum, numit în prezent EthereumPOW. Exchange-ul va lista atât ETH, cât și tokenul bifurcat, denumit în prezent ETHW. Un produs futures pentru noul token va fi lansat în august, permițând investitorilor să parieze pe prețuri.

Potrivit unui tweet, USDD, moneda stabilă bazată pe Tron în care Sun a investit miliarde de dolari, va fi „prima monedă stabilă din ecosistemul POW Ethereum”.

Chandler Guo – persoana din spatele hard fork-ului Ethereum Classic

Un alt susținător cheie al hard fork-ului este minerul din China Chandler Guo, despre care se spune că a jucat anterior un rol în bifurcarea ETH în 2016 pentru a continua lanțul existent ca Ethereum Classic. Guo nu s-a sfiit să atingă acest fapt într-un tweet de la începutul acestei săptămâni: „Am bifurcat Ethereum o dată, îl voi bifurca din nou”

El susține că are o echipă de 60 de dezvoltatori care lucrează pentru a scăpa de așa-numita „bombă de dificultate”, un instrument software conceput pentru a forța tranziția de la PoW la PoS.

Guo și-a exprimat sprijinul pentru PoW într-un interviu Bloomberg de sâmbătă, spunând că toată lumea va fi fericită” pentru că „toată lumea va primi bani gratuit” – făcând aluzie la posibilitatea unui token airdrop pentru actualii deținători de ETH.

Sun și Guo intenționează totuși să continue cu bifurcarea Ethereum în urma fuziunii, fără a sublinia niciun motiv fundamental sau posibile beneficii, în afară de a oferi minerilor ETH existenți un lanț alternativ și să continue să câștige bani.

Sun, pe de altă parte, a semnalat deja sprijin financiar pentru dezvoltatorii EthereumPoW pentru a consolida valoarea fundamentală percepută a furcii. „Avem în prezent mai mult de 1 milion de #ETH. Dacă #Ethereum hard fork reușește, vom dona niște #ETHW forked comunității și dezvoltatorilor #ETHW pentru a construi ecosistemul #ethereum”, a scris el pe Twitter.

Exchange-urile MEXC Global, Gate.io, OKX și BitMEX

Exchange-urile crypto MEXC Global și Gate.io au listat, de asemenea, ETHW și ETHS pe platforma sa. În același timp, CEO-ul OKX, Jay Hao, s-a angajat că va lista noile monede Ethereum bifurcate dacă există „cerere suficientă” pentru ele în rândul traderilor.

Exchange-ul de cripto-derivate BitMEX a lansat, de asemenea, contracte Tether pentru ETHW, creând mai mult spațiu pentru speculații de preț înainte de potențiala lansare a tokenului după fuziune.

În cea mai mare parte, potrivit lui Buterin, cei care susțin PoW sunt doar „câțiva străini care practic au exchange-uri și în mare parte vor doar să câștige bani rapid”, a spus el. „Așadar, nu mă aștept să aibă o adopție substanțială pe termen lung, doar pentru că cred că Ethereum Classic are deja o comunitate superioară și un produs superior pentru investitorii pro proof-of-work.”

Ce este ETHPoW?

ETHW este activul nativ al lanțului ETHPoW. ETHPoW, deocamdată, este un posibil lanț nou susținut de mineri.

ETHW a debutat pe Poloniex și MEXC Global în 8 august la aproximativ 30 de dolari per token. În aceeași zi, a crescut cu 333%, până la 130 de dolari, înainte de a se corecta la aproximativ 77 de dolari în 10 august. Volumul tranzacțiilor a fost stabil pe parcursul perioadei.

Va supraviețui ETHPoW?

Perechea de top tranzacționată a fork-ului, ETHW/ETH, a înregistrat un volum de tranzacționare de aproximativ 1,31 milioane de dolari în prima zi de tranzacționare, în timp ce ETHW/USDT și ETHW/USDD au înregistrat aproximativ 1,2 milioane de dolari și, respectiv, 1,1 milioane de dolari. Prin comparație, perechea Ethereum de top tranzacționată, ETH/USDT, înregistrează în prezent aproximativ 1 miliard de dolari în volum zilnic numai pe Binance.

Interesul inițial pentru fork-ul ETHPoW a lui Sun și Guo pare să fie scăzut în raport cu dimensiunea pieței, doar mineri mari și unele exchange-uri crypto mai mici, în principal asiatice, semnalând un potențial suport, potrivit site-ului oficial al lanțului. De asemenea, sunt listate exchange-urile cripto, Binance și FTX, deși niciuna dintre firme nu și-a exprimat sprijinul pentru ETHPoW.

Lanțurile bifurcate supraviețuiesc rar, în principal din cauza lipsei de sprijin din partea dezvoltatorilor de aplicații, minerilor și promotorilor. Cu toate acestea, unele proiecte au fost adoptate în mod rezonabil de către utilizatori și mineri (de exemplu, Bitcoin Cash, Ethereum Classic).

Între timp, o versiune fără bombă dificultate a ETHW ar putea prelua 2%-10% din capitalizarea de piață a Ethereum, a spus Kevin Zhou, co-fondatorul Galois Capital.

El explică că Ethereum s-ar putea împărți în cel puțin trei lanțuri după Fuziune: ETHW (fără bomba de dificultate), ETHW (cu bomba de dificultate) și ETHS.

Exit mobile version