Ethereum: Testnet-ul Ropsten trece la proof-of-stake

Acesta este un experiment uriaș înaintea upgrade-ului „Merge” programat pentru această vară

Ethereum: Testnet-ul Ropsten trece la proof-of-stake

AdobeStock

Lansat pentru prima dată în 2016, Ropsten este cel mai vechi testnet al Ethereum, permițând ca actualizările blockchain-ului să fie testate înainte de implementarea în rețeaua principală. Similar cu alte testnet-uri, este identic cu mainnet-ul, unica diferență fiind că niciun fond „adevărat” nu este în pericol în cazul în care apar probleme tehnice.

Deși dezvoltatorilor le va lua timp să evalueze modul în care progresează, acesta este un experiment uriaș înaintea actualizării „The Merge” a rețelei Ethereum, programată pentru această vară, care ar trebui să facă rețeaua mai ecologică și mai eficientă.

În prezent, Ethereum se bazează pe un model proof-of-work, în care minerii concurează pentru a rezolva probleme matematice complexe pentru a valida tranzacțiile. Acest lucru necesită multă putere de calcul și energie.

Fuziunea va transforma Ethereum într-o rețea proof-of-stake, așa cum a făcut Ropsten în timpul actualizării sale de testare. În proof-of-stake, tranzacțiile sunt validate de cei care pun la staking monede în rețea. Acest lucru ar scădea dramatic cantitatea de energie utilizată pe Ethereum.

Dezvoltatorii au trebuit, de asemenea, să decidă asupra așa-numitei „Terminal Total Difficulty” – o valoare de dificultate prestabilită la care are lor fuziunea Ropsten, stabilind valoarea la 50 de cvadrilioane.

După cum a explicat Beiko, unul dintre dezvoltatorii principali a rețelei Ethereum, o valoare atât de mare a fost aleasă „din cauza ratei scăzute de hash PoW pe testnet și a riscului ca fuziunea să se întâmple înainte ca rețeaua să fie pregătită pentru actualizarea Bellatrix”.

În esență, acest lucru oferă dezvoltatorilor prima idee despre cum vor arăta lucrurile în viitor. Este destul de clar că o fuziune de succes pe rețeaua de testare ar fi de bun augur pentru tranziția rețelei principale la PoS.

„Sperăm că va fi o bună demonstrație a cât de departe am ajuns. Dacă totul merge bine, practic înseamnă că suntem la un pas de fuziunea care poate avea loc pe rețeaua principală”, a spus cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin.

După tranziția lui Ropsten, testnet-urile Goerli și Sepolia sunt programate să treacă la PoS înainte de tranziția rețelei principale, conform fundației Ethereum. Rețelele de testare Rinkeby și Kovan pot fi întreținute de comunitate, dar nu vor mai fi monitorizate de dezvoltatori.

Totuși, acest proces este în dezvoltare de câțiva ani, iar numeroasele întârzieri provoacă valuri de frustrare în rândul comunității și al investitorilor.

Deși unii se pot aștepta la o creștere optimistă a prețului Ether, știrile nu au avut un impact prea mare asupra prețului activului digital. În ciuda integrării cu succes a testnet-ului, traderii șia-u ajustat prețul țintă pentru Ether la 1.400 de dolari.

Merge este considerat cea mai mare actualizare din istoria Ethereum și, dacă va fi finalizată cu succes, va avea șanse mari să devină evenimentul anului al industriei cripto.

Exit mobile version