Ethereum: un dezvoltator al rețelei a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru ajutorul oferit Coreei de Nord

Dezvoltatorul Virgil Griffith a primit o sentință privativă de libertate pentru încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord de către SUA

Adobestock | vchalup

Virgil Griffith, un dezvoltator al blockchain-ului Ethereum care a fost arestat în SUA, în urma unei călătorii în capitala Coreei de Nord Phenian în 2019, a fost condamnat la 63 de luni de închisoare și amendat cu 100.000 de dolari.

Virgil Griffith a călătorit la Phenian pentru a ține un discurs despre Ethereum și criptomonede la o conferință blockchain. El a fost arestat în noiembrie 2019 și acuzat de conspirație pentru încălcarea International Emergency Economic Powers Act (IEEPA), fiind acuzat că a învățat nord-coreenii cum să întrebuințeze criptomonedele pentru a se sustrage de la sancțiunile impuse de SUA.

Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență (IEEPA), este o lege federală a Statelor Unite care autorizează președintele să reglementeze comerțul internațional în situațiile de urgență națională, ca răspuns la orice amenințare din afara țării la adresa Statelor Unite.

Dezvoltatorul a călătorit în Coreea de Nord pentru a participa la o conferință, fără permisiunea guvernului SUA. 

„A furnizat informații tehnice avansate Coreei de Nord, cunoscând faptul că aceste informații ar putea fi folosite în scopul spălării banilor și sustragerii de la sancțiuni”, a menționat într-o scrisoare procurorul american Geoffrey S. Berman

Marți, judecătorul Kevin Castel din districtul de sud al New York-ului a pronunțat decizia.

„Ceea ce vedem în cazul de față este o intenție directă, deliberată și voită a inculpatului de a încălca regimul sancțiunilor și de a educa oamenii despre cum să se sustragă de la acestea”, se menționează în decizie

În septembrie 2021, dezvoltatorul Ethereum a pledat vinovat în fața procurorilor de conspirație în scopul încălcării Actului Internațional al Puterilor Economice de Urgență (IEEPA), această lege interzice cetățenilor americani să exporte orice bunuri, servicii sau tehnologie în RPDC (Coreea de Nord) fără o licență de la Departamentul de Trezorerie.

La începutul lui 2019, Virgil Griffith a încercat dar nu a reușit să obțină permisiunea autorităților americane de a călători în Coreea de Nord. Însă, în aprilie al aceluiași an, a vizitat capitala Phenianului pentru a fi prezent la conferința Blockchain and Cryptocurrency.

Virgil Griffith la conferința Blockchain and Cryptocurrency din 2019 organizată în Coreea de Nord
Virgil Griffith la conferința Blockchain and Cryptocurrency organizată în Coreea de Nord, 2019

La întrunirea oficială el a fost îmbrăcat într-un costum nord-coreean și a susținut o prezentare despre cum ar putea țara să folosească tehnologia blockchain pentru a se sustrage de la sancțiuni. El a prezentat, de asemenea, metode despre modul în care contractele inteligente ar putea fi folosite în beneficiul Coreei de Nord în negocierile privind armele nucleare cu SUA.

În încercarea de a-i reduce pedeapsa, avocații lui au oferit dovezi ale factelor care l-ar fi putut determina să acționeze irațional. Ei au prezentat o evaluare psihologică a inculpatului care a arătat că suferea atât de tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă cât și de tulburare de personalitate narcisică.

Avocații au susținut că diagnosticul explică obsesia pe care clientul lor a avut-o pentru Coreea de Nord, și este ceea ce l-a determinat să respingă avertismentele prietenilor, familiei și guvernului cu privire la călătoriile neautorizate în acea țară.

În cadrul audierii, el a declarat că regretă acțiunile sale, adăugând că sancțiunile împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei și-au arătat eficiența și că s-a vindecat de obsesia sa pentru Coreea de Nord.

„Adevărul este că Virgil Griffith spera să vină acasă ca un erou al spațiului cripto, să fie admirat și lăudat pentru că s-a opus sancțiunilor guvernamentale.” a susținut judecătorul Kevin Castel, care nu s-a lăsat convins de declarațiile inculpatului

El a lucrat anterior ca dezvoltator la Fundația Ethereum, după arest a primit sprijin din partea multor personalități notabile din industria cripto, inclusiv din partea creatorului Ethereum, Vitalik Buterin – care a semnat o petiție pentru eliberarea acestuia și a explicat pe Twitter de ce a făcut asta.

Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai sofisticată în ceea ce privește utilizarea criptomonedelor – atât în eludarea sancțiunilor, cât și în utilizarea hack-urilor și exploatărilor pentru a fura milioane de dolari.

În ianuarie, un raport al Chainalysis a dezvăluit că aproape 400 de milioane de dolari au fost furate de hack-erii nord-coreeni în 2021 – ei au utilizat un sistem de spălare a banilor avansat.

Exit mobile version