Ethereum: Vitalik Buterin propune o limită per block (EIP-4488), pentru a reduce costul tranzacțiilor

Buterin a formulat o propunere pentru reducerea costurilor și a plafonului care urmărește nivelurile de tensiune

SYARGEENKA | Adobe Stock

Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, a propus o nouă limită asupra datelor care plafonează numărul total de tranzacții dintr-un block, pentru a descrește costul total de gas al rețelei.

În postarea lui de pe forumul Ethereum Magicians, Buterin vorbește despre EIP-4488, upgrade-ul care ar putea să reducă costul tranzacțiilor de pe blockchain-urile de tip Layer 1, și să reducă timpul considerabil de așteptare pentru implementarea și executarea procesului de împărțire al datelor:

Astfel, este nevoie de o soluție pe termen scurt care să reducă costurile pentru “rollups” și să stimuleze o tranziție mare cât un ecosistem întreg către un protocol Ethereum centrat pe “rollups” – a transmis Vitalik în postarea sa

Chiar dacă creatorul ETH a citat o alternativă în care parametrii costului de gas ar putea fi scăzuți fără a adăuga și o limită la dimensiunea block-ului, el prevede faptul că securitatea rețelei ar putea avea de suferit dacă reduce costul de gas al calldata de la 16 la 3:

Această implementare ar putea să mărească dimensiunea maximă a unui block până la 10 MB și să împingă rețeaua peer-to-peer a Ethereum până la niveluri fără precedent ale tensiunii, punând rețeaua într-o poziție riscantă

Buterin a mai oferit o propunere care implică scăderea costului și a capitalizării, care țintește să reducă nivelurile fără precedent de tensiune din rețea, care implică riscul de cedare, și este de părere că 1,5 MB vor fi suficienți, astfel încât să putem preveni riscul impus de securitate. Mai departe, el a oferit un sfat pentru comunitatea Ethereum:

Merită să regândim împotrivirea istorică față de limitele unei resurse multidimensionale și să le considerăm un mijloc pragmatic pentru a atinge simultan atât recompense, cât și o scalabilitate moderată, în timp ce păstrăm securitatea

În cazul în care propunerea este acceptată, implementarea ei implică un upgrade programat al rețelei, care rezultă într-o denominare incompatibilă înapoi a prețului de gas pentru întregul sistem Ethereum. Totodată, acest upgrade va însemna și că minerii vor trebui să se conformeze unei noi reguli care previne adăugarea tranzacțiilor noi într-un block, atunci când dimensiunea calldata atinge pragul maxim. În cel mai rău caz mergem mai departe cu un prag de 1,262,861 de biți per slot de 12 secunde, sau ~3 TB pe an – au mai spus experții în cadrul propunerii.

Cu toate acestea, comunitatea discută alte opțiuni, precum implementarea unei limite de tip soft. Alții s-au îngrijorat cu privire la congestia la care rețeaua se supune atunci când au loc vânzări de proiecte NFT cunoscute, care atrag un număr mare de utilizatori pe rețea – și îi constrânge să plătească o taxă mai mare pentru a putea beneficia de validarea tranzacției.

Costul taxelor aflat în continuă creștere a rezultat într-o ieșire a utilizatorilor din ecosistemul Ethereum, pentru taxele mult mai mici de pe alte rețele compatibile cu ETH. După cum putem observa în graficul de mai jos, datele Etherscan arată că aprobarea unei tranzacții pe Uniswap a ajuns să coste până la $50, în monede ETH.

Ethereum: Vitalik Buterin propune o limită per block, pentru a reduce costul tranzacțiilor
Ethereum: costul de gas al unei tranzacții | Etherscan
Exit mobile version